2000-64 sayılı genelge

Ankara, 19.12.2000

Özü : M.E.B. yayınlarının satışı ile ilgili yüklenme senedi hk

 

G E N E L G E

( 64 )

 

        Bir Noterliğimizden Birliğimize intikal eden ve "Milli Eğitim Bakanlığı Yayınlarının Satış İşleri Hakkında Yönetmeliğin satıcılara ait şartları ve hükümleri içinde Milli eğitim yayınlarının satıcılığını üstüme alarak yayınları üzerine konulan fiyatlardan fazlasına satmamayı ve sattırmamayı taahhüt eder, Yönetmelik hükümlerine uygun hareket etmediğim takdirde Devlet Kitapları Mütedavil Sermayesi hesabına o ders yılı için aldığım Milli eğitim Bakanlığı yayınlarının gayri safi tutarı üzerinden %15 oranında tazminat vermeyi taahhüt ederim" meyanında "Kitap satıcıları tarafından düzenlenen Yüklenme Senedinin" ne surette harç ve damga vergisine tabi tutulacağı 19.09.2000 günlü ve Hukuk 2038-15682 sayılı yazımızla Maliye Bakanlığından sorulmuştu.

        Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğünden cevaben alınan ve Yönetim Kurulumuzun 13.12.2000 günlü toplantısında görüşülen 30.11.2000 günlü ve 56721 sayılı yazıda ise,

        "Yazınız ve ekinde yer alan kitap satıcılarından alınacak yüklenme senedi örneğinin öncelenmesinde, Milli Eğitim yayınlarının satıcılığını üstlenenlerce söz konusu yayınlar üzerine konulan fiyatlardan fazlasına satılmaması ve sattırılmaması buna uyulmaması halinde ise o ders yılı içerisinde alınan Milli Eğitim Bakanlığı yayınlarının gayri safi tutarı üzerinden %15 oranında tazminat ödenmesi taahhüt edilmektedir.

        Bilindiği üzere, 492 sayılı Harçlar Kanunu'nun 42 nci maddesinde, "Değer veya ağırlık ölçüsüne göre harca tabi işlemlerde (2) sayılı tarifede yazılı değer veya ağırlık esastır.

        Menkul ve gayrimenkul mallar hakkında alım, satım, taahhüt ve rehinle ilgili her nevi mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesi mecburidir. Rehin bordroları hakkında bu hüküm uygulanmaz" denilmiştir.

        Mezkur Kanun hükmünün incelenmesinden de görüleceği gibi, menkul ve gayrimenkul malların alım, satım, taahhüt ve rehin işlemlerini kapsayan her nevi mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesinin zorunlu olduğu belirtilmiştir.

        Yazınız ekinde yer alan kağıt mahiyeti itibariyle taahhütname vasfında olmakla birlikte, düzenleme şekli itibariyle 42 nci maddede belirtilen manada menkul malın aynına yönelik bir taahhüdü ihtiva etmemektedir.

        Buna göre, sözü edilen kağıdın maktu damga vergisi ve harca tabi tutulması gerekmektedir." denilmektedir.

        Bilgi edinilmesini rica ederim.

        Saygılarımla.

BAŞKAN

Hasip DİNÇER

(Ankara 24.Noteri)