2000-5 sayılı genelge

Kamu idarelerine verilmek üzere ilgili mevzuatla belirlenen kurallara uyulacağına ilişkin olarak düzenlenen taahhütnameler hakkında bu hüküm uygulanmaz." Harçlar Kanununun 42/2. maddesi  ve 2008/25 sayılı genelge ile birlikte değerlendirilmelidir.


Ankara, 4.2.2000

Özü: Sakat aracı ithalinde düzenlenen taahhütnameler Hk.

 

G E N E L G E

( 5 )

 

 Bir Noterliğimizin başvurusu üzerine, malüller tarafından yurtdışından ithal edilen özel tertibatlı araçların ithali esnasında kendilerinden talep edilen “ithal olunacak taşıtın malülün bizzat kendisi tarafından kullanılacağı, bir başkasının kullanmasına veya istifadesine bırakılmayacağı, bu taşıtın izinsiz devredilmeyeceği veya satılmayacağı...” hususunda düzenlenen taahhütnamelerin ne surette harç ve damga vergisine tabi tutulacağı 13.08.1999 günlü ve Hukuk 1611-11798 sayılı yazımızla Maliye Bakanlığından sorulmuştu.

 

 Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğünden cevaben alınan ve Yönetim Kurulumuzun 27.01.2000 günlü toplantısında görüşülen 04.11.1999 günlü ve 47786 sayılı yazı da ise 492 sayılı Harçlar Kanununun 43 üncü maddesi ile 17 Seri No.lu Harçlar Kanunu Genel Tebliğinden bahisle;

 

 “.....Sözü edilen Kanun Hükmü ve Tebliğ esaslarının incelenmesinden anlaşılacağı gibi, motorlu kara taşıtlarının noterliklerde alımı-satımı ve aynına yönelik taahhüdü işlemlerinde nispi damga vergisi ve noter harcına matrah olmak üzere asgari değer gösterilmesi şarttır. Bu meyanda otomobilin belli süre başkasına satılmayacağı, devredilemeyeceğine ilişkin taahhüt, sözü edilen aracın aynına yönelik bulunmaktadır.

 

           Bu nedenle, yazınız ekinde yer alan taahhütnamede nispi damga vergisi ve nispi noter harcına matrah olmak üzere işlem tarihi itibariyle tespit edilen kasko sigorta değerinin gösterilmesi gerekmektedir.”denilmektedir.

           İşlem örneği ektedir.

           Bilgi edinilmesini rica ederim.

           Saygılarımla.

                                                                                                           BAŞKAN

                                                                                                       Hasip DİNÇER

                                                                                                    (Ankara 24.Noteri)

 

 


TAAHHÜTNAME

 

Ankara Naklane Gümrük müdürlüğünde hibe yolu ile adıma çıkaracağım (  ) şase seri numaralı (  ) modelli,  (  ) marka Mercedes marka otomobili beş yıl süre ile başkalarına satmayacağımı, başka bir şahısa devretmeyeceğimi, başka şahıslara kullandırmayacağımı yalnız kendim kullanacağımı taahhüt ederim.

Bu vasıtanın kasko satış değeri  (  ) TL dır

 

TAAHHÜT EDEN