2000-42 sayılı genelge

Ankara,  25.07.2000

Özü: Belli değerinin hesabı mümkün olmayan mukavelenameler Hk.

 

G E N E L G E

( 42 )

 

         Bir Noterliğimizden alınan işlem örneğindeki Belediye ile yüklenici bir şirket arasında düzenlenen ve çöplerin depolama alanlarına taşınmasına ilişkin olan sözleşmenin tabi olacağı damga vergisi matrahı hususunda tereddüde düşüldüğünden 05.04.2000 günlü ve Hukuk 605-4860 sayılı yazımızla Maliye Bakanlığının görüşüne müracaat edilmiştir.

 

         Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğünden cevaben alınan ve Yönetim Kurulumuzun 20.07.2000 günlü toplantısında görüşülen 26.06.2000 günlü ve 30747 sayılı yazıda ise;

 

         "Söz konusu işin ihale safhasında geçici teminat değerinin 30.000.000.000.-TL, kati teminat değerinin ise 60.000.000.000.-TL. olduğu, tahmin edilen ton başına ihale birim fiyatının ise 600.000.-TL. + KDV olduğu, kesinleşen ihale bedeli üzerinden düzenlenen sözleşme ve eki şartname esaslarında ise ihale bedelinin taşınan her ton çöp başına 480.000.-TL olduğu ve fakat sözleşme süresince (asgari veya azami) ne miktarda çöp taşınacağı konusunda herhangi bir belirlemenin yapılmadığı görülmektedir.

 

         Bilindiği üzere, 488 sayılı Kanunun 10 uncu maddesi hükmü çerçevesinde nispi damga vergisi matrahının hesabında kağıtta yazılı belli paranın dikkate alınması gerekmektedir.Belli paradan kastın ise aynı madde çerçevesinde kağıtta yazılı rakamların hasıl edeceği para tutarını ifade ettiği tabiidir. Bu prensip paralelinde yazımız eki çöp nakli sözleşmesinde ton başına birim fiyat belli olmakla birlikte sözleşme süresince ne miktarda çöp taşınacağı belli olmadığından toplam ihale veya sözleşme bedeli yönünden herhangi bir tespitin yapılmasının imkan dahilinde olmadığı düşünülmektedir. Zira, Damga Vergisi Kanunu tatbikatı yönünden belli paranın hesaben bulunmasının mümkün olması durumunda, nispi damga vergisi hesaplanan bu değer üzerinden tahsil edilebilecek aksi halde kağıt başkaca bir değer de ihtiva etmiyorsa maktu damga vergisine konu olacaktır.  492 sayılı Harçlar Kanununun 42 nci maddesinde de bu nevi işlerde kesin ihale bedeli itibariyle herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır.

         Dolayısıyla da söz konusu sözleşmeden alınacak nispi harç ve damga vergisinin matrahı yönünden kati teminat değerine itibar edilmesi gerektiği düşünülmektedir."

         şeklindeki Birliğimiz görüşünün Bakanlıklarınca da 488 ve 492 sayılı Kanun hükümlerine uygun bulunduğu bildirilmiştir.

Bilgi edinilmesini ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.

Saygılarımla.

 

BAŞKAN YARDIMCISI

Müfide ŞENER

(Ankara 15.Noteri)