2000-25 sayılı genelge

Ankara, 22.05.2000

Özü: Organize Sanayi Bölgesinin Harç ve Damga Vergisi Muafiyeti Hk.

 

G E N E L G E

( 25 )

 

İLGİ:    a) 19.10.1994 günlü ve 13112 (1994-65),

b) 28.08.1997 günlü ve Hukuk 13791 (1997-45) sayılı genelgelerimiz.

 

           Bilindiği gibi Organize Sanayi Bölgeleri Müteşebbis Teşekkül Başkanlığının işlemlerindeki harç ve damga vergisi uygulaması, ilgi Genelgelerimizle duyurulmuştu.

           Diğer taraftan 15.04.2000 günlü ve 24021 sayılı Resmi Gazete’de 4562 sayılı Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu yayımlanmıştır. Yayımlandığı tarihte yürürlüğe giren ve Organize Sanayi Bölgelerinin kuruluş, yapım ve işletilmesi esaslarını düzenleyen Kanunun 21 inci maddesinde, “Organize Sanayi Bölgesi tüzel kişiliği, bu Kanunun uygulanması ile ilgili işlemlerde her türlü vergi, resim ve harçtan muaftır.” hükmüne yer verilmiştir.

           Yönetim Kurulumuzun 11.05.2000 günlü toplantısında görüşülerek Genelge yapılmasına karar verilen 4562 sayılı Kanunda Organize Sanayi Bölgelerinin ayrıca; Kamu yararı gereğince adına kamulaştırma yapabileceği, (Mad.5)

Organların, Müteşebbis heyet (işletme aşamasında genel kurul), Yönetim ve Denetim Kurulu ile Bölge Müdürlüğü olduğu, (Mad.6)

Organize Sanayi Bölgeleri yetkili kurullarınca Sanayi ve Ticaret Bakanlığından proje keşif tutarı ile ilgili kredi talep edilebileceği gibi başka iç ve dış kaynaklardan da kredi kullanabileceği, (Mad.14)

Organize Sanayi bölgelerinde yatırım yapacak müteşebbislere arsa satışı yapılacağı, (Mad.15)

Yine Organize Sanayi bölgelerinde yatırımcılara arsa tahsis edileceği, (Mad.18) hususları düzenlenmiştir.

           Yukarıda belirtilen Kanunun uygulanması manasındaki söz konusu işlemler yönünden Organize Sanayi Bölgelerine tanınan vergi ve harç muafiyetinin tatbikinde aşağıdaki hususlara dikkat edilmesi gerekmektedir.

a)Organize Sanayi Bölgesinin (ve dolayısıyla organlarının) taraf olduğu işlemler sebebiyle bu kurumun imzasına isabet eden harç yönünden muafiyet uygulanması icabeder.

İşlemin karşı tarafının ayrıca harç muafiyeti olmaması durumunda sözü edilen işlem tarafının imzasına tekabül eden harcın alınacağı tabiidir.

b)Organize Sanayi Bölgesinin taraf olduğu işlemler nedeniyle düzenlenen kağıtlara ait damga vergisinin tamamının, 488 sayılı Kanunun 24 üncü maddesi hükmü gereğince işlemin diğer tarafını teşkil eden ve damga vergisinden muafiyeti bulunmayan kişi veya kuruluştan tahsil edilmesi gerekir.

Ancak, işlemin karşı tarafının herhangi bir kanunla damga vergisinden muaf tutulan bir kuruluş veya genel, katma bütçeli resmi daire (örneğin Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, DSİ) İl Özel İdaresi veya belediye olması durumunda, düzenlenen kağıt sebebiyle damga vergisi aranılması mümkün olmayacaktır.

Bilgi edinilmesini ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim. Saygılarımla.

 

BAŞKAN

Hasip DİNÇER

(Ankara 24.Noteri)