2000-15 sayılı genelge

Ankara, 11.04.2000

Özü: Toplu Konut Fonu kaynaklı kredi kullanmayacakların verdikleri taahhütnameler Hk.

 

G E N E L G E

(15)

 

İLGİ: 17.01.1995 günlü ve Gen.Sek.469 (1995/1) sayılı genelgemiz.

 

Bir başvuru üzerine yapılan inceleme neticesinde 1998/10 sayılı genelgemiz konusu konut kredi taahhütnamesine benzerlik gösteren ve fakat 1995/1 sayılı genelgemiz esaslarına göre nispi harç ve damga vergisine tabi tutulan "... kooperatifinden edineceğim konut için Toplu Konut Fonu kaynaklı kredi kullanmak istemiyorum. Ancak, her yıl kredi talep eden kişilerin alacakları kredi toplamı kadar meblağı kabul ve taahhüt ederim" meyanındaki taahhütnamelerin tabi olacağı harç ve damga vergisi, Yönetim Kurulu'nun 8.4.1999 günlü toplantısında alınan karar gereğince Maliye Bakanlığından sorulmuştu.

 

Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğünden cevaben alınan ve Yönetim Kurulumuzun 06.04.2000 günlü toplantısında görüşülen 22.02.2000 günlü ve 8038 sayılı yazıda ise,

 

"Bilindiği üzere, 492 sayılı Harçlar Kanununun 42 nci maddesinde, "Değer veya ağırlık ölçüsüne göre harca tabi işlemlerde (2) sayılı tarifede yazılı değer veya ağırlık esastır.

 

Menkul ve gayrimenkul mallar hakkında alım, satım, taahhüt ve rehinle ilgili her nevi mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesi mecburidir. Rehin bordroları hakkında bu hüküm uygulanmaz." denilmektedir.

 

Mezkur Kanun hükmünün incelenmesinden de görüleceği gibi, menkul ve gayrimenkul malların alım, satım, taahhüt ve rehin işlemlerini kapsayan her nevi mukavele senet ve kağıtlarda değer gösterilmesinin zorunlu olduğu belirtilmiştir.

 

Yazı ekinde yer alan kağıdın, imzalandığı tarihte miktarı belirli bir kredi için değil, ileride verilecek ve miktarının da verilmesi anında belirlenecek kredi için, kooperatif ortağının kredi talebi olmadığı halde kredi talep eden kişilerin öz kaynak ödemeleri ile alacakları kredi toplamı kadar meblağı ödemeyi kabul ve taahhüt ettiğine ilişkin olduğu anlaşılmaktadır.

 

Diğer taraftan, 488 sayılı Kanunun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olacağı, bu Kanundaki kağıtlar teriminin, yazılıp imzalanmak veya imza yerine geçen bir işaret konmak suretiyle düzenlenen ve herhangi bir hususu ispat veya belli etmek için ibraz edilebilecek olan belgeleri ifade edeceği, aynı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci paragrafında, bir kağıdın tabi olacağı verginin tayini için o kağıdın mahiyetine bakılacağı ve buna göre tabloda yazılı vergisinin bulunacağı, ikinci paragrafında ise, kağıtların mahiyetlerinin tayininde, şekli kanunlarda belirtilmiş olanlarda kanunlardaki adlarına, belirtilmemiş olanlarda üzerlerindeki yazının tazammun ettiği hüküm ve manaya bakılacağı açıklanmış bulunmaktadır.

 

Buna göre, yazınız ekini teşkil eden başlıksız kağıt içerik ve özü yönünden bir taahhütname mahiyetinde olduğundan ve belli parayı ihtiva etmediğinden, taahhütnamenin 488 sayılı Kanuna ekli (1) sayılı tablonun I-Akitlerle ilgili kağıtlar bölümünün 1/b fıkrası gereğince maktu damga vergisine, sözü edilen kağıtla ilgili noter işlemlerinin de 492 sayılı Harçlar Kanununa bağlı (2) sayılı tarifenin II/1 inci pozisyonu uyarınca maktu harca tabi tutulması gerekmektedir"

denilmektedir.

 

Bakanlık görüşü çerçevesinde bu Genelgemiz esaslarına göre işlem yapılması gerektiğinden 1995/1 sayılı genelgemizin uygulamadan kaldırıldığının bilinmesini rica ederim.

Saygılarımla.

 

 

BAŞKAN

Hasip DİNÇER

(Ankara 24.Noteri)