1999-6 sayılı genelge

Ankara, 25.02.1999

Özü: İnşa edilecek binada kullanılacak elektriğin teminine ilişkin taahhütnamenin harç ve damga vergisi Hk.

 

G E N E L G E

( 6 )

 

Bir Noterliğimizden Birliğimize intikal eden ve müteahhit tarafından inşa edilecek binada kullanılmak üzere “Şantiye Abone Sözleşmesinden” önce düzenlenerek ilgili idareye verilen ve elektrik enerjisi teminine yönelik olan taahhütnamenin ne surette damga vergisi ve harca tabi tutulacağı 26.11.1998 günlü ve Hukuk 2388/15735 sayılı yazımızla Maliye Bakanlığına sorulmuştu.

Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğünden cevaben alınan ve Yönetim Kurulumuzun 18.02.1999 günlü toplantısında görüşülen 31.12.1998 günlü ve 50679 sayılı yazıda ise,

 

“Bilindiği üzere, 492 sayılı Harçlar Kanununun 42 nci maddesinde, “Değer veya ağırlık ölçüsüne göre harca tabi işlemlerde (2) sayılı tarifede yazılı değer veya ağırlık esastır.

Menkul ve gayrimenkul mallar hakkında alım, satım, taahhüt ve rehinle ilgili her nevi mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesi mecburidir. Rehin bordroları hakkında bu hüküm uygulanmaz.” denilmiştir.

Anılan maddede menkul ve gayrimenkul malların alım, satım, taahhüt ve rehin işlemlerini kapsayan her nevi mukavele senet ve kağıtlarda değer gösterilmesinin zorunlu olduğu açıkça belirtilmiştir.

Yazınız ekinde yer alan ve müteahhit tarafından yapımına başlanan inşaatların elektrik ihtiyacının yürürlükteki Elektrik Tarifeleri Yönetmeliğine uygun olarak kullanılacağı ve başka işlerde kullanmayacağı hususundaki taahhütname düzenleme şekli itibariyle 42 nci maddede belirtilen manada değer gösterilmesi mecburi kağıtlar meyanında bulunmamaktadır.

Bu nedenle, bu taahhütnamenin maktu damga vergisi ve harca tabi tutulması gerekmektedir.”

denilmektedir.

İşlem örneği ektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

Saygılarımla.

BAŞKAN

 

 

Hasip DİNÇER

(Ankara 24.Noteri)

A.KAHRAMAN

Y.O.