1999-43 sayılı genelge

Ankara, 17.12.1999

Özü: Cep telefonları ve sim kartlarının satışına dair taahhütname Hk.

 

G E N E L G E

( 43 )

 

Son günlerde noterliklerimizde yapılması sıkça istenilen ve Yönetim Kurulumuzun 08.12.1999 günlü toplantısında görüşülen taahhütnamenin ne şekilde harç ve damga vergisine tabi tutulacağı yönünden tespit olunan görüş aşağıda belirtilmiştir.

Söz konusu taahhütnamede özetle, satın alınan cep telefonları ve sim kartlarının 3.kişilere fatura tarihinden itibaren 30 gün içinde satışı ve abonelik sözleşmesinin ilgili firmaya teslim edilmesi ve aktivasyon işlemleri itibariyle öngörülen şartların ihlali halinde ise cihaz başına borçlanılan miktarın doğacak alacaklardan mahsubu, bu alacakların borcu karşılayamaması durumunda ise firmaya verilen teminat mektubu veya ipoteğin nakde çevrilerek tahsil edilmesi kabul, beyan ve taahhüt edilmektedir.

Taahhütname muhtevası itibariyle menkul bir malın (cep telefonu ve sim kartlarının) alım, satımı ve aktive edilmesi ile ilgili olmak bakımından taahhütte bulunana, bu cihazların aynı ile ilgili bir borç doğurmaktadır. Dolayısıyla işlem satış taahhüdünde bulunulan cep telefonları ve sim kartlarının bedelleri itibariyle bir değere yönelik bulunmaktadır. Bu değerin taahhütnamenin düzenleme şekli itibariyle hesaplanması mümkün olmamakla birlikte 492 sayılı Kanunun 42 nci maddesi hükmü gereğince tahmini bir bedel gösterilmesi gerekmektedir.

Diğer taraftan taahhütte bulunanın firmaya verdiği teminat mektubu veya ipoteğin gerekli hallerde nakde çevrilmesine ilişkin taahhüdü ise, bu teminatın değeri üzerinden bir ödeme taahhüdünü ifade etmektedir.

İşlem yukarıdaki esaslar çerçevesinde incelendiğinde 488 sayılı Kanunun 6/2 ve 492 sayılı Kanunun 46 ncı maddesi hükümleri kapsamında birden fazla işlemi ihtiva ettiği sonucuna varılmaktadır. Bu nedenle de söz konusu taahhütnamenin, cep telefonu ve sim kart bedelinin beyan olunan tahmini değeri ile teminat değerinden yüksek olanı üzerinden nispi damga vergisi ve harca tabi tutulmasının gerektiği düşünülmektedir.

İşlem örneği ektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

Saygılarımla.

 

BAŞKAN

Hasip DİNÇER

(Ankara 24.Noteri)

A.KAHRAMAN

Y.O.

EK:1