1999-32 sayılı genelge

 

Ankara, 1.10.1999

Özü:Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısiyle Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanun muafiyetlerle bu kanun gereği yapılan bağış ve yardımların indirim veya gider kaydedilmesi Hk

 

G E N E L G E

( 32 )

 

           Afet bölgelerinde yapılan bazı işlemlerle ilgili muafiyetlerin yanısıra bu bölgelerdeki afetzedelere yapılan bağış ve yardımların, bağış ve yardımı yapanlar tarafından indirim veya gider kaydedilmesi konusunda 16.09.1999 günlü ve 39087 sayılı Maliye Bakanlığı yazısı ile 64 seri no.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinin uygulaması yönünden aşağıdaki açıklamalar yapılmış ve söz konusu yazı ve tebliğ Genelgemize eklenmiştir.

 

           I- 7269 SAYILI KANUNDA YER ALAN MUAFİYETLER

 Maliye Bakanlığı’nın ekli 16.09.1999 günlü ve 39087 yazısında belirtilen afet bölgelerinde yapılan bazı işlemler bakımından vergi, resim ve harç muafiyet ve istisnası 7269 sayılı Kanunun 42 ve 45 inci maddelerinde yer almaktadır.

 MADDE 42: Bu madde afet bölgesinde bu kanunun uygulanması ile ilgili olmak kaydıyla taşınmazlara ilişkin muafiyet ve istisna temin etmektedir.

           Buna göre;

           1- Taşınmaz malların alım, satım, ipotek, tapu kadastro işlemleri istisna kapsamında bulunmaktadır. Bu işlemlere örnek vermek gerekirse;

                       a) Afete maruz kalan kişilere konut yapımı için arsa temini,

                       b) Afete maruz kalan kişilere inşa edilmiş konutların teslimi,

                       c) Arsa ve konut satışında ipotek uygulaması,

                       d) Afet bölgesinde yeniden yapılacak tapulama ve kadastro işlemleri,

                       istisnadan faydalanacaktır.

           2- Yeniden inşa edilecek veya onarılacak konutlarla ilgili ihale, sözleşme, ruhsatname ve sair işlemler istisna kapsamında bulunmaktadır. Bu çerçevede;

 a) Gerek kamu kurumlarının ve gerekse özel kişi ve kurumların yıkılan binalar yerine yeni bina inşa etmeleri veya hasarlı binaları onarmaları ile ilgili olarak muhatap kişi ve kurumlarla (örneğin müteahhitlerle) yapılan ihale, sözleşmeler ve belediyeden alınan ruhsatnamelere istisna uygulanması gerekir.

 b) İnşa edilecek veya onarılacak binalarla ilgili yol, su, kanalizasyon ve elektrik gibi altyapı hizmetleri ile ilgili işlemler ve bu işlemlerin gerektirdiği kağıtların da bu istisnadan faydalanması gerekmektedir.

 c) Bu kanundan faydalanarak inşaat ve onarım işlerini bizzat yaptıracak kişilerin bu amaçla alacakları krediler ile ilgili sözleşme ve teminatlar da istisnaya dahil bulunmaktadır.

 d) Yukarıda belirtilen hususlarla ilgili inşaat ve onarma ihalesini alan müteahhitlerin bu işlerin bir kısmını ve tamamını taşerona devretmeleri halinde devirle ilgili işlemlere bu istisnaların uygulanması mümkün değildir.

 3- Bu kanundan faydalanacakların verecekleri beyanname, taahhütname ve yapacakları sözleşmeler istisna kapsamındadır.

 a) Afetten zarar görenlere bu kanun kapsamında yapılan her nevi bağış ve yardım ile sağlanan başkaca menfaatler karşılığı kendilerinden alınan beyanname, taahhütname ve sözleşmeler de istisnadan faydalanması icabeder.

           MADDE 45: Afetlerden zarar görenlere yardımda bulunmak üzere kurulan Milli Yardım Komitesi ile Mahalli Yardım Komitelerine makbuz karşılığı yapılacak bağış ve yardımlar işlemin taraflarına bakılmaksızın yani hem bağış yapan açısından hem de bağış alan açısından damga vergisi ve harç istisnası kapsamında bulunmaktadır.

           II- BAĞIŞ VE YARDIMLARIN İNDİRİM VEYA GİDER KAYDEDİLMESİ

 Maliye Bakanlığınca 3 Eylül 1999 günlü ve 23805 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan ve ekte fotokopisi bulunan 64 Seri No.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği ile tabi afetler sebebiyle yapılacak bağış ve yardımlara ilişkin esaslar ile bunların indirim konusu yapılmasına dair prensipler düzenlenmiş bulunmaktadır.

           Tebliğde yer alan açıklamalara göre:

 1- 7269 sayılı Kanun gereği kurulan fona verilmek üzere kamu kurumları, mahalli idareler, mal sandıkları, hayır kurumları, Türkiye Kızılay Derneği ile diğer kuruluşlara makbuz karşılığı yapılacak nakdi bağışlar ve bankalarda bu amaçla açılan hesaplara yatırılan paralar ile Türkiye Kızılay Derneğine yapılan ayni bağışlar indirim konusu yapılabilmektedir.

 2- Afetlerden zarar görenlere yardımda bulunmak üzere oluşturulan Milli Yardım Komiteleri ile mahalli yardım komitelerine makbuz mukabili yapılacak nakdi ve ayni bağışlar masraf kaydedilebilmektedir.

 3- Bu bağış ve yardımların indirim konusu yapılması veya gider kaydedilmesinde herhangi bir üst sınır bulunmamaktadır.

 4- Katma Değer Vergisi Kanununun 17/1 maddesi gereğince, Tebliğin son bölümünde belirtilen kuruluşlara yapılan ayni yardımlarla ilgili mal teslimleri katma değer vergisinden istisna edilmiştir.

           Bilgilerinizi rica ederim.

           Saygılarımla.                                                                           BAŞKAN

                                                                                                       Hasip DİNÇER

                                                                                                    (Ankara 24.Noteri)

A.KAHRAMAN

Y.O.

EK:2