1999-29 sayılı genelge

Ankara, 4.8.1999

Özü: Müteahhitlerden konut satın alan şahıslar ile müteahhitlerin SSK Müdürlüklerine verdikleri işçi sigorta prim taahhütnameleri Hk.

 

G E N E L G E

( 29 )

 

Bir Noterliğimizden Birliğimize intikal eden ve müteahhitlerce inşa edilen konutları satın alan şahıslar ile müteahhit tarafından ortaklaşa düzenlenerek SSK Müdürlüklerine verilen taahhütnamelerde, binanın yapımında çalışan işçilerle ilgili toplam prim ödemelerinden, satın alınan daireye isabet eden kısmının %60'ının müteahhit, %40'ının ise konutu satın alan kişi tarafından ödenmesi taahhüdünü ihtiva eden örneği ekli taahhütnamenin ne surette harç ve damga vergisine tabi tutulacağı 26.11.1998 günlü ve Hukuk 2392-19677 sayılı yazımızla Maliye Bakanlığından sorulmuştur.

 

Sözü edilen kağıtla ilgili olarak Maliye Bakanlığından alınan ve Yönetim Kurulumuzun 19.07.1999 günlü toplantısında görüşülen 14.06.1999 günlü ve 23953 sayılı cevap yazısında,

 

“İlgide kayıtlı yazınızda, müteahhitlerce inşa edilen konutları satın alan şahıslar ile müteahhit tarafından ortaklaşa düzenlenerek, SSK.Müdürlüklerine verilen taahhütnamelerin ne şekilde damga vergisi ve harca tabi tutulacağı hususunda görüş talep edilmektedir.

 

Bilindiği üzere, 492 sayılı Harçlar Kanununun 42 nci maddesinde, “Değer veya ağırlık ölçüsüne göre harca tabi işlemlerde (2) sayılı tarifede yazılı değer veya ağırlık esastır.

 

Menkul ve gayrimenkul mallar hakkında alım, satım, taahhüt ve rehinle ilgili her nevi mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesi mecburidir. Rehin bordroları hakkında bu hüküm uygulanmaz” denilmiştir.

 

Anılan maddede menkul ve gayrimenkul malların alım, satım, taahhüt ve rehin işlemlerini kapsayan her nevi mukavele senet ve kağıtlarda değer gösterilmesinin zorunlu olduğu açıkça belirtilmiştir.

 

Yukarıda belirtilen hükümler karşısında, yazı konusunu teşkil eden ve üzerinde bedel belirtilmeksizin düzenlenen taahhütname düzenleme şekli itibariyle Harçlar Kanununun 42 nci maddesinde belirtilen manada menkul veya gayrimenkul bir malın aynına yönelik bir taahhüdü ihtiva etmemekle birlikte, muhtevasında parayla ifade edilebilir bir borç taahhüdünü tazammun etmektedir. Ancak, sözü edilen parasal değerin bugün için bilinmesine imkan bulunmamaktadır. Dolayısıyla, söz konusu taahhütname değer gösterilmesi zorunlu olan kağıtlar meyanında bulunmamaktadır.

 

Bu nedenle, söz konusu taahhütnamenin, 488 sayılı Kanununa ekli (1) sayılı tablonun I-1/b fıkrasına göre maktu damga vergisine, bu konudaki noter işlemlerinin ise, 492 sayılı Kanununa bağlı (2) sayılı tarifenin II/1 pozisyonu gereğince maktu harca tabi tutulması gerekmektedir.”

 

denilmektedir.

Bilginizi rica ederim.

Saygılarımla.

 

 

BAŞKAN YARDIMCISI

Müfide ŞENER

(Ankara 15.Noteri)

A.KAHRAMAN

Y.O.

 

 

EK:1