1999-22 sayılı genelge

Ankara, 7.7.1999

Özü: Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince düzenlenen taahhütname Hk.

 

G E N E L G E

( 22 )

 

Bir Noterliğimizden Birliğimize intikal eden ve Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince düzenlendiği anlaşılan örneği ekli taahhütnamenin ne şekilde damga vergisi ve harca tabi tutulacağı 03.03.1999 günlü ve Hukuk 365-2661 sayılı yazımızla Maliye Bakanlığından sorulmuştur.

 

Yeri ve vasıfları belirli bir yapının sahibi tarafından, proje müellifinin belli olmaması sebebiyle Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince mimarın ileride doğabilecek olan telif hakları ile ilgili yasal sorumlulukların kabulü manasında düzenlenen taahhütname hakkında Maliye Bakanlığından cevaben alınan ve Yönetim Kurulumuzun 01.07.1999 günlü toplantısında görüşülen 31.05.1999 günlü ve 21882 sayılı yazıda;

 

“Bilindiği üzere, 492 sayılı Harçlar Kanununun 42 nci maddesinde, “Değer veya ağırlık ölçüsüne göre harca tabi işlemlerde (2) sayılı tarifede yazılı değer veya ağırlık esastır.

Menkul ve gayrimenkul mallar hakkında alım, satım, taahhüt ve rehinle ilgili her nevi mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesi mecburidir. Rehin bordroları hakkında bu hüküm uygulanmaz.” denilmektedir.

 

Anılan maddede menkul ve gayrimenkul malların alım, satım, taahhüt ve rehin işlemlerini kapsayan her nevi mukavele senet ve kağıtlarda değer gösterilmesinin zorunlu olduğu açıkça belirtilmiştir.

 

Yazınız konusunu oluşturan taahhütname düzenleme şekli itibariyle menkul ve gayrimenkul bir malın aynına yönelik bir taahhüde ilişkin olmadığı gibi miktarı belirli paraya da konu teşkil etmemektedir. Ayrıca, ileride telif haklarından doğabilecek muhtemel bedel de taahhütnamenin düzenlenmesi anında bilinememektedir. Dolayısıyla, söz konusu taahhütname değer gösterilmesi zorunlu olan kağıtlar meyanında bulunmamaktadır.

Bu nedenle, söz konusu taahhütname ile ilgili noter işlemlerinin 492 sayılı Harçlar Kanununa bağlı (2) sayılı tarifenin II/1 pozisyonu gereğince maktu harca tabi tutulması gerekmektedir.”denilmektedir.

 

Damga vergisi bakımından bir görüş verilmemiş olmakla birlikte damga vergisinin de bu görüş çerçevesinde maktu olarak alınacağı tabiidir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

Saygılarımla.

BAŞKAN

 

 

Hasip DİNÇER

(Ankara 24.Noteri)

A.KAHRAMAN

Y.O.

EK:1