1999-21 sayılı genelge

Ankara, 10.6.1999

Özü: AYGAZ AŞ.ye verilen taahhütnamenin harç ve damga vergisi Hk.

 

G E N E L G E

( 21 )

 

Bir noterliğimizden alınan örneği ekli taahhütnamenin tabi olacağı harç ve damga vergisi 6.4.1999 günlü ve Hukuk 614-4438 sayılı yazımızla Maliye Bakanlığından sorulmuştu.

 

AYGAZ A.Ş. ye hitaben bir firma tarafından düzenlenen ve iki firma arasında cereyan edecek muamelelerde, alım ve satımlarda sevk ve tesellüm vesikalarında, satın alınan her türlü mallara karşı borçlanmalarda şirket ortaklarının müşterek ve müteselsil olarak kefil oldukları ve bu hususlarla ilgili vekalet esaslarına dair diğer taahhütler düzenlenmektedir.

 

Söz konusu taahhütname ile ilgili olarak Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğünden alınan ve Yönetim Kurulumuzun 01.06.1999 günlü toplantısında görüşülen 21.5.1999 günlü ve 20362 sayılı cevap yazısında;

“ilgi yazınız ekinde yer alan taahhütname başlıklı yazının incelenmesinden, taahhütte bulunanlar firmaları ile Aygaz A.Ş. arasında cereyan edecek muamelelerde ne şekilde davranacaklarını, bu davranışlara uyulmaması durumunda her türlü sorumluluğun kendilerine ait olduğunu beyan ve taahhüt etmektedirler.

Bilindiği üzere, 492 sayılı Harçlar Kanununun 42 nci maddesinde, “Değer veya ağırlık ölçüsüne göre harca tabi işlemlerde (2) sayılı tarifede yazılı değer veya ağırlık esastır.

Menkul ve gayrimenkul mallar hakkında alım, satım, taahhüt ve rehinle ilgili her nevi mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesi mecburidir. Rehin bordroları hakkında bu hüküm uygulanmaz.” denilmiştir.

Yazınız ekinde yer alan taahhütname başlıklı yazı düzenleme şekliyle menkul ve gayrimenkul bir malın aynına yönelik bir taahhüdü ihtiva etmediğinden, söz konusu kağıt 42 nci maddede belirtilen manada değer gösterilmesi mecburi kağıtlar meyanında bulunmamaktadır.

Buna göre, sözü edilen kağıdın maktu damga vergisine, noter işleminin ise maktu harca tabi tutulması gerekmektedir” denilmektedir.

Bilgi edinilmesini ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.

Saygılarımla.

BAŞKAN

 

 

Hasip DİNÇER

(Ankara 24.Noteri)

A.KAHRAMAN

Y.O.