1998-64 sayılı genelge

Ankara, 16.12.1998

Özü: Mesam’a verilen “Yetki Belgesi” başlıklı işlem Hk.

 

G E N E L G E

( 64 )

           Örneği ekli “eser sahibinin eserlerinin çoğaltılması , yayını, görüntülenmesi gibi haklarını MESAM’a devrettiğini ve eserlerden doğan alacaklarının tahsili konusunda yetki verdiğini belirten “Yetki Belgesi” başlıklı işlemin niteliği, kaç sayfa sayılacağı, harç ve damga vergisinin ne şekilde tahsil edileceği konusunda intikal ettirilen tereddütler üzerine, 1995/66 sayılı genelgemiz’deki mütalaa ve buna ilişkin örnek de gözetilmek suretiyle Maliye Bakanlığı’ndan görüş istenmişti.

           Yönetim Kurulu’nun 07.12.1998 günlü toplantısında görüşülen Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğü’nün 16 Kasım 1998 tarihli 1301 sayılı yazısında;

           “Bilindiği üzere, 492 sayılı Harçlar Kanununun 42 nci maddesinde “Değer veya ağırlık ölçüsüne göre harca tabi işlemlerde (2) sayılı tarifede yazılı değer veya ağırlık esastır.

           Menkul ve gayrimenkul mallar hakkında alım, satım, taahhüt ve rehinle ilgili her nevi mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesi mecburidir. Rehin bordroları hakkında bu hükmü uygulanmaz.” denilmektedir.

           Anılan maddede menkul ve gayrimenkul malların alım, satım, taahhüt ve rehin işlemlerini kapsayan her nevi mukavele senet ve kağıtlarda değer gösterilmesinin zorunlu olduğu belirtilmiştir.

           İnceleme konusu yetki belgesi başlıklı kağıtta, taahhütte bulunan 6 yıl için ilgili şirkete bildirimini yaptığı ve bundan sonra bildirimde bulunduğu anda yetki belgesinin kapsamına girecek olan eserleri üzerindeki mali haklarının takibi, telif senetlerinin tahsili ve bu ücretlerin dağıtımının adı geçen şirket tarafından yapılacağını beyan etmekte ayrıca, eser sahibi meydana getirdiği eserlere ilişkin davranışını tayin eden taahhütlerde bulunmaktadır.

           Sözü edilen kağıt, muhtevası itibariyle 492 sayılı Harçlar Kanununun 42 nci maddesinde belirtilen manada menkul ve gayrimenkul bir malın aynına yönelik bir taahhüdü ihtiva etmemekte, ayrıca sözleşme süresince ödenmesi öngörülen telif ücretlerinin ise bugün için bilinmesine imkan bulunmamaktadır.

           Ayrıca, ilgi yazınız eki incelemede yer alan ve farklılık olarak belirtilen hususlar, mali hakların takibi ve korunmasına yönelik temsil yetkisini devreden kağıtların, menkul veya gayrimenkullerin aynına yönelik taahhütler meyanında değerlendirilmesine yeterli bulunmamıştır.

           Buna göre, yazı ekini teşkil eden yetki belgesi başlıklı kağıdın, 492 sayılı Harçlar Kanununa bağlı (2) sayılı tarifenin II/1 pozisyonu gereğince maktu harca tabi tutulması gerekmektedir.

           Öte yandan, 492 sayılı Kanunun 135 nci maddesinde, harçların sayfa üzerinden hesap edildiği hallerde 20 satırın bir sayfa ve 50 harfin bir satır itibar olunacağı, son sayfanın 20 satırdan eksik olması halinde bir sayfa sayılacağı belirtilmektedir.

           Bu nedenle, 4729 harf olarak sayılan yazının 5 sayfa olarak kabul edilmesi gerekmektedir.

           Diğer taraftan, 488 sayılı Damga Vergisi Kanununa ekli (1) sayılı tabloda vergiye tabi kağıtlar arasında yer almayan “Yetki Belgesi” ve “Muvafakat ve Taahhüt Beyanı” başlıklı kağıtların damga vergisine tabi tutulması mümkün bulunmamaktadır.

           Denilmektedir.

           Bilginizi ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.

           Saygılarımla.

                                                                                                           BAŞKAN

                                                                                                      Hasip DİNÇER

                                                                                                   (Ankara 24. Noteri)

E.TOPCU

GK.


YETKİ BELGESİ

 

        Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği” kısa adıyla “Mesam” tüzüğünü ve ilgili mevzuatı öğrendikten sonra;  (      ) tarihinde başvurum üzerine (      ) sıfatıyla Mesam’a kabul edilişim dolayısıyla, hiç bir kısıtlama ve kayıt koymaksızın tüzük, ilgili mevzuat ve genel yönetim esaslarını kabul ettiğimi beyan ederim.

 

        Eser sahipliğinden veya üzerinde hak sahipliğinden doğan mali haklarımı, Türk Kanun ve mevzuatının ve bütün uluslararası konvensiyonların bana tanıdığı işleme, çoğaltma, yayma, temsil, Radyo-TV ile yayım suretiyle faydalanma, izin verme veya yasaklama haklarını münhasıran, üyesi bulunduğum Mesam-Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Mesleki Birliği’ne devrediyorum.

 

        Yukarıda sözü geçen Temsil (gösteri veya genele icra) hakkının konusu:

        a) Eserin, doğrudan doğruya, bilinen veya icad edilecek her türlü vasıtalarla, özellikle, gerçek kişi veya kişilerin instrumental ve/veya vokal olarak icrasını,

 

        b) Eserin, instrumental ve/veya vokal olarak fonoğrafik plak, tel, rüban, kaset, video-bant, video-kaset vb. ses, görüntü veya ses ve görüntü taşıyıcılarındaki mekanik çoğaltımlarının dinlenmesini veya oynatılmasını,

 

         c) Eserin, radyo veya televizyonlardan telli veya telsiz olarak (elektromanyetik dalgalarla) yayınlanmasını veya bu yayınların ses, görüntü veya ses ve görüntü taşıyan başka vasıtalarla tesbit edilerek yayınlanmasını ayrıca diğer ses, söz, resim yayan her türlü vasıtalarla yapılan bütün doğrudan iletişimlerini kapsar.

 

           Çoğaltmanın konusu ise:

        Eserin, bilinen veya icat edilecek yollardan, özellikle fonogram (plak), tel, rüban, sesli manyetik bant, kaset ve diğerleri üzerine çoğaltımı ve sinematoğrafik çoğaltımı ile özel olarak televizyon filmlerinde veya radyo yayınlarında kullanılmak amacıyla ısmarlama üzerine yaratılmış eserler söz konusu olsun veya olmasın, Radyo-Tv. yolu ile yapılan çoğaltımları, cinsi ne olursa olsun sesli, görüntülü veya sesli ve görüntülü vasıtalarla yapılan (grafik çoğaltım dışındaki) her türlü maddi tesbitlerini kapsar.

 

         Bu tesbitlerin herhangi bir şekilde kullanılmaları ve bunlardan faydalanılması, özellikle özel kullanılmak üzere genele açık satışa sunulması veya kiralanmaları, genele açık dinleme ve yayınları bu cümledendir.

 

        Beyan ederim ki; bu devir sebebiyle, Mesam’a bildirimini yaptığım ve bundan sonra bildirimde bulunduğum anda bu yetki belgesinin kapsamına girecek olan eserlerim üzerindeki mali haklarımı takibi, telif ücretlerimin tahsili ve bu ücretlerin dağıtımı, yediemin sıfatıyla bundan böyle temsilcim olan Mesam tarafından yapılacaktır.

 

          Mesam, devraldığı bu haklarımı kendi adına kullanmaya, değerlendirmeye, karşılığında ödenen telif ücretini teslim almaya, tamamen veya kısmen bir üçüncü şahsa devretmeye, veya kullanmaktan men etmeye, kullanma izni vermeye, bu hakların takibi ve tahsili için her türlü idari, kazai ve icrai yollara müracaat etmeye ve takip etmeye, bunun için başkalarını tevkil etmeye, ilgili mevzuatın meslek birliğine verdiği tüm hakları kullanmaya yetkilidir.

 

           Yapmış olduğum bu devir yurtiçinde olduğu gibi yurtdışında bütün dünya ülkeleri için geçerlidir.

           İmzalamış olduğum bu yetki belgesi ile;

 

           Fikir ve Sanat Eseri Sahipleri Meslek Birlikleri ve Federasyonu Hakkında Tüzük”, “Mesam Tüzüğü”, “Yetki Belgesi Hakkında Yönetmelik” ve diğer ilgili mevzuat hükümleri ile bana verilen yükümlülükleri yerine getirmeyi, Mesam tüzüğüne, telif ücreti dağıtım yönergesine ve planına uymayı, Mesam tarafından tahsil olunacak tazminat ve telif ücretlerinden kesilecek Meslek Birliği paylarını, Mesam hissesini ve Mesam yetkili organlarınca kararlaştırılan üyeliğe giriş aidatı ile üye yıllık aidatını ödemeyi, sonradan doğacak hakların takibi hususunda Mesam ‘ın yetkili olduğunu, bu yetki belgesi ile birlikte Mesam’a devrettiğim veya daha sonra sadece bildirimde bulunmak suretiyle devretmiş olacağım eserlerden arşiv için imzalı birer örnek vermeyi, istendiğinde manüskri (eserin orjinali) vermeyi, devredeceğim eserlere ait bildirimlerde eserlerle ilgili bilgileri, eserin adını, eser sahibinin adını, eserin niteliğini ve bu niteliklere göre eser sahibinin varsa diğer hak sahiplerini ad ve adreslerini, posta kod numarısını, adres değişikliklerini en kısa sürede bildirmeyi, eserin cinsini belirtmeyi, Mesam’a devrettiğim eserler üzerinde daha önce devredilen haklar varsa bunları ayrı ayrı göstermeyi, Edisyon, Lisans sözleşmeleri veya özel sözleşme yapılmışsa bunun bir örneğini Mesam’a vermeyi, bundan böyle meslek birliğine üye olmak hakkını haiz yayıncılar (Müzik Editörleri) ile yayın sözleşmeleri yaptığım takdirde bu sözleşmelerin örneklerini de bir ay içinde Mesam’a ibraz etmeyi, Mesam’a devrettiğim eserlerin üzerindeki hakları başkalarına devredemiyeceğimi, Mesam’a devrettiğim bir eseri herhangi bir şekilde kullanmak isteyen gerçek ve tüzel kişilere iznime gerek kalmadan kullanma ruhsatını vermeye Mesam’ın yetkili olduğunu Mesam tarafından hazırlanan her türlü formları doğru olarak doldurup imzalıyacağımı kabul, taahhüt  ve beyan ederim.

 

        Bu yetki ve devir belgesi, ölüm halinde Kanuni veya mansup mirasçılarım (varislerim) ile devam ettirilir.

        Mesam’a devrettiğim eserlerin sahibi olduğuma dair beyanımın doğruluğunu, gerektiğinde Mesam’ın koyduğu kurallara göre ispatlamakla yükümlü olduğumu kabul etmekteyim.

 

        İmzalamış olduğum iş bu yetki belgesi ( ) tarihinden itibaren ( ) yıl süre için geçerlidir. Sürenin sona ermesinden bir yıl önce Noter aracılığı ile yetki belgesini feshetmediğim takdirde bir defaya mahsus olmak üzere aynı süre için uzatılmış olur.

 

        Bu yetki belgesindeki hükümlerin uygulanmasından doğacak her türlü uyuşmazlığın çözüm yeri ve ihtilaf vukuunda yetkili merciin İstanbul Mahkemeleri ve İcra Daireleri olduğunu kabul ve beyan ederim.

Yer (      )    Tarih (      )    

 

Eser Sahibinin  

Hak Sahibin

Adı Soyadı  

Murisin Adı Soyadı ve T.C. Kimlik Numarası

T.C. Kimlik Numarası

Murisin Müstear Adı

Müstear Adı  

Varisin Adı Soyadı ve T.C. Kimlik Numarası

İmza

İmza