1998-26 sayılı genelge

Ankara,22.06.1998

Özü: Fiktif Antrepo açılması ve işletilmesi ile ilgili taahhütnameler Hk.

 

G E N E L G E

( 26 )

 

           Fiktif Antrepo açılması ve işletilmesi izninin alınmasına yönelik olarak düzenlenen taahhütnamelerin ne surette harç ve damga vergisine tabi tutulacağı 22.01.1998 günlü ve Hukuk 1216 sayılı yazımızla Maliye Bakanlığından sorulmuştu.

           Maliye Bakanlığından cevaben alınan ve Yönetim Kurulumuzun 15.06.1998 günlü toplantısında görüşülen 28.05.1998 günlü ve 20125 sayılı yazıda;

           “Bilindiği üzere, 492 sayılı Harçlar Kanununun 42 nci maddesinde, “Değer veya ağırlık ölçüsüne göre harca tabi işlemlerde (2) sayılı tarifede yazılı değer veya ağırlık esastır.

           Menkul ve gayrimenkul mallar hakkında alım, satım, taahhüt ve rehinle ilgili her nevi mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesi mecburidir. Rehin bordroları hakkında bu hüküm uygulanmaz” denilmektedir.

           Anılan maddede menkul ve gayrimenkul malların alım, satım, taahhüt ve rehin işlemlerini kapsayan her nevi mukavele senet ve kağıtlarda değer gösterilmesinin zorunlu olduğu belirtilmiştir.

           Yazınız ekinde yer alan söz konusu taahhütnamenin 6 ncı maddesinde Gümrük ve Tekel Bakanlığının; tank ve depoları fiktif antrepo olarak açmak ve işletmek için vereceği müsadeye karşı, mevcut tesisatın Gümrük idaresinin izni olmadıkça hiç bir suretle tadil, tevsi veya tenkis eylememe taahhüdünde bulunulduğu 9 uncu maddesinde ise, taahhütlerinin yerine getirilmemesi nedeniyle Bakanlığın devir işlemine muvafakat etmemesine karşı itiraz, zarar, ziyan iddiasında bulunulmayacağının taahhüt edildiği belirtilmektedir.

           Sözü edilen kağıt, konusunu oluşturan gayrimenkulün aynının ötesinde kullanımı ile ilgili davranış şekillerini düzenlemektedir. Dolayısıyla, düzenleme şekli itibariyle 42 nci maddede belirtilen manada değer gösterilmesi mecburi kağıtlar meyanında bulunmamaktadır.

           Bu itibarla anılan taahhütnamenin maktu damga vergisi ve harca tabi tutulması gerekmektedir.”

           denilmektedir.

           İşlem örneği Genelge ekinde yer almaktadır.

           Bilginizi rica ederim.

           Saygılarımla.

                                                                                                           BAŞKAN

                                                                                                       Hasip DİNÇER

                                                                                                    (Ankara 24.Noteri)

A.KAHRAMAN

Y.O.