1997-9 sayılı genelge

Ankara,  18.03.1997

Özü: Şirketin organsız kaldığından bahisle yapılacak toplantıya itirazları olmadığını içeren sermaye ve pay durumunu da belirten Taahhütnameler Hk.

 

G E N E L G E

( 9 )

           Şirket sermayesi ve bu sermayenin ortaklar arasında dağılımını da gösteren, ortaklar tarafından verilen örneği ekli “Taahhütname”de, harç ve damga vergisinin ne şekilde alınacağı konusunda intikal ettirilen tereddütler üzerine, Maliye Bakanlığından görüş istenmişti.

           Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğünden alınan 28.02.1997 günlü 8110 sayılı yazıda:

           Bilindiği üzere, 492 sayılı Harçlar Kanununun 42 nci maddesinde, “Değer veya ağırlık ölçüsüne göre harca tabi işlemlerde (2) sayılı tarifede yazılı değer veya ağırlık esastır.

           Menkul ve gayrimenkul mallar hakkında alım, satım, taahhüt ve rehinle ilgili her nevi mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesi mecburidir. Rehin bordroları hakkında bu hüküm uygulanmaz.”denilmektedir.

           Anılan maddede menkul ve gayrimenkul malların alım, satım, taahhüt ve rehin işlemlerini kapsayan her nevi mukavele senet ve kağıtlarda değer gösterilmesinin zorunlu olduğu belirtilmiştir.

           Yazınız ekini teşkil eden “Taahhütname” başlıklı kağıtta taahhütte bulunanlar, Mantaş Milletlerarası Acentalık Nakliyecilik Turizm Anonim Şirketinin yönetim ve denetim organlarının seçimi için belirtilen tarih ve yerde tüm ortakların katılımı ile yapılacak olağanüstü genel kurul toplantısına hiçbir itirazların olmayacağını beyan etmektedir. Bu yönüyle de menkul ve gayrimenkul bir malın alımı, satımı aynını ilgilendiren taahhüdü veya rehnine ilişkin hukuki bir muameleyi ihtiva etmeyen ayrıca miktarı belirli bir borç taahhüdüne de konu olmayan söz konusu kağıt sadece şirket genel kurulunun yapılmasına ilişkin gerekçe ve şartları taşıyan bir beyan/taahhüt vasıflı muameleyi ifade etmektedir. Bu şekliyle de bahsi geçen kağıda, yukarıda belirtilen 42 nci madde hükmünün tatbikine imkan bulunmamaktadır.

           Buna göre, mezkur kağıdın taahhütname işlemi dikkate alınarak 492 sayılı Kanuna bağlı (2) sayılı tarifenin II/1 pozisyonu gereğince maktu harca ve 488 sayılı Kanuna ekli (1) sayılı tablonun I/1-b fıkrasına göre de maktu damga vergisine tabi tutulması icabeder.” denilmektedir.

           Bilginizi ve gereğinin buna göre ifasını rica ederim.

           Saygılarımla.

BAŞKAN

Hasip DİNÇER

(Ankara 24. Noteri)

M.ÖZARI

KY.