1997-8 sayılı genelge

Ankara,  18.03.1997

Özü: Belediye ile taşıt sahibi şahıslar arasında belli güzergahta yolcu taşımaya ilişkin sözleşmeler Hk

 

G E N E L G E

( 8 )

 

 

           Örneği ekli, Belediye ile taşıt sahibi şahıslar arasındaki, taşıt sahibinin kendi bakım ve kontrolündeki taşıtını belediye toplu taşıma aracı olarak belli güzergahlarda yolcu taşıma aracı olarak kullanmasına ilişkin sözleşmelerde matrahın ne olacağı, harç ve damga vergisinin ne şekilde tahakkuk ve tahsil olunacağı konusunda intikal ettirilen tereddütler üzerine, Maliye Bakanlığından görüş istenmiş idi.

           Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğünün 25.02.1997 günlü 7065 sayılı yazısında:

           “Bilindiği üzere, 492 sayılı Harçlar Kanununun 42 nci maddesinde, “Değer veya ağırlık ölçüsüne göre harca tabi işlemlerde (2) sayılı tarifede yazılı değer veya ağırlık esastır.

           Menkul ve gayrimenkul mallar hakkında alım, satım, taahhüt ve rehinle ilgili her nevi mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesi mecburidir. Rehin bordroları hakkında bu hüküm uygulanmaz.” denilmiştir.

           Mezkur Kanun hükmünün incelenmesinden de görüleceği üzere, menkul ve gayrimenkul malların alım, satım, taahhüt ve rehin işlemlerini kapsayan her nevi mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesinin zorunlu olduğu belirtilmiştir.

           Öte yandan, 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1.maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olacağı, 4.maddesinde, bir kağıdın tabi olacağı verginin tayini için o kağıdın mahiyetine bakılacağı ve buna göre tabloda yazılı vergisinin bulunacağı, kağıtların mahiyetlerinin tayininde şekli kanunlarda belirtilmiş olanlarda kanunlardaki adlarına, belirtilmemiş olanlarda üzerlerindeki yazının tazammun ettiği hüküm ve manaya bakılacağı, Kanuna ekli (1) sayılı tablonun I.Akitlerle ilgili kağıtlar bölümünün 1/a fıkrasında da, mukavelename, taahhütname ve temliknamelerin belli parayı ihtiva etmeleri halinde binde 6 nispi, 1/b fıkrasında da söz konusu kağıtların belli parayı ihtiva etmemeleri halinde ise maktu damga vergisine tabi tutulacakları hükme bağlanmıştır.

           Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde ilgi (a)’da kayıtlı yazınız ekinin incelenmesinden, söz konusu kağıdın, taşıt sahibinin kendi bakım ve kontrolündeki belediye toplu taşıma aracı olarak yolcu taşımalarında ve belediyenin belirttiği yer ve güzargehlarda kullanılmasına ilişkin olarak düzenlendiği, ayrıca, taşıt sahibinin Belediye Başkanlığına her yıl belediyece belirlenecek miktarda yıllık ücret ödeyeceğine ilişkin taahhüdü de içerdiği anlaşılmıştır.

           Sözü edilen kağıt mahiyeti itibariyle, taahhütte bulunulan aracın aynı ile ilgili bulunmadığından, bu taahhütnamede aracın değerinin gösterilmesi zorunluluğu bulunmamaktadır. Ancak, taahhütname taşıt sahibinin çalışma izni karşılığı ödemeyi üstlendiği ücret (harç) miktarını ihtiva etmektedir.

           Bu nedenle, söz konusu kağıdın, taşıt sahibinin belediyeye ödemeyi taahhüt ettiği miktar üzerinden 488 sayılı Kanuna ekli (1) sayılı tablonun I-1/a fıkrası gereğince nispi damga vergisine, noterde yapılacak işlemlerin ise 492 sayılı Kanuna bağlı (2) sayılı tarifenin I/1 pozisyonu gereğince binde 0.60 nispi harca tabi tutulması gerekir.”

           Denilmektedir.

           Bilginizi ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.

           Saygılarımla.

BAŞKAN

Hasip DİNÇER

(Ankara 24. Noteri)

M.ÖZARI

KY.