1997-76 sayılı genelge

Ankara, 26.12.1997

Özü : Taşıma ihalesinde araç taahhüdü işlemi Hk.

 

GENELGE

(76)

 

ILGI : 2.5.1997 gün ve 21 sayılı genelgemiz.

 

Taşıma ihalesi ile ilgili olarak, ihaleye katılan firma ve taşıt sahibi tarafından şoförlüğü kendisine ait olmak üzere belirli bir süre ihale konusu işte çalışmayı beyan ve taahhüt işleminde ne şekilde harç ve damga vergisi alınacağı hususu Maliye Bakanlığından sorulmuştu.

Maliye Bakanlığından alınan 14.10.1997 günlü ve 43946 sayılı yazıda, işlemden, taahhüt kapsamındaki aracın kasko sigorta bedelinden az olmamak üzere, beyan olunacak değer üzerinden nispi harç ve damga vergisi tahsil edilmesi gerektiği belirtilmiştir.

Bu görüşe karşılık olmak üzere 23.10.1997 günlü ve Hukuk 2131 sayılı yazımızla ; ihalenin kazanılması şartına bağlı olarak kişi veya kurumların sahibi bulundukları araçları işin başında bulundurmalarına ilişkin taahhütnameler hakkındaki Bakanlık uygulaması, dolayısıyla da Birliğimizce yayımlanan Genelgelerin, Danıştay 9. Dairesinin 13.11.1996 gün ve 1995/2885 E, 1996/3604 K, sayılı kararı ile iptal edildiği cihetle bu taahhütnamelerin maktu harç ve damga vergisine tabi tutulmaya başlandığı ifade edilerek, mahiyeti benzer kağıtlarla ilgili. nihai Bakanlık görüşünün yeniden incelenmesi Maliye Bakanlığından talep edilmiştir.

Maliye Bakanlığından alınan ve Yönetim Kurulumuzun 16.12.1997 günlü toplantısında görüşülen 20.11.1997 günlü ve 49784 sayılı yazıda

"ilgi yazılar konusunu teşkil eden ve "Sahibi bulunduğum vasıtamı .............. ihalesi .................. şirketinde kalması halinde ............... süreyle çalıştırmayı (bulundurmayı) kabul beyan ve taahhüt ederim." şeklindeki taahhütnamelerle ilgili ilgi (b) yazımızla, işleme konu olan taşıtın, işlemin yapıldığı tarihte geçerli olan ve Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliğince yayımlanan kasko değer listelerinde yer alan sigorta prim değerinden az olmamak üzere taraflarca beyan edilecek değerin gösterilmesinin gerektiği bildirilmişti. İlgi (c)'de kayıtlı yazınız üzerine bu hususta Bakanlığımızda oluşan dosya yeniden incelenmiş ve bahse konu taahhütnamenin 492 sayılı Kanunun 42 nci maddesi kapsamında değer gösterilmesi zorunlu olan kağıtlar arasında yer almadığı ve dolayısıyla maktu damga vergisi ve harca tabi tutulmasının gerektiği sonucuna varılmıştır." Denilmektedir.

Bilginizi ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim. Saygılarımla.

BAŞKAN

Hasip DINÇER

Ankara 24. Noteri)

 


TAAHHÜTNAME

Sahibi bulunduğum .... plakalı .. model ...markalı, ..... tipi ..... motor seri nolu, .....şasi seri nolu vasıtamı Türk TELEKOM BAŞ MÜDÜRLÜĞÜ'nün taşıma ihalesi ................. TURİZM İNŞAAT TEMİZLİK TAAHHÜT SANAYİ TICARET LTD. ŞTİ. ünvanlı Şirketin uhdesinde kalması halinde şoförlüğü tarafıma ait olmak üzere ve bunun dışındaki kullanımından dolayı doğabilecek tüm masrafları şirkete ait olmak üzere 12 ay süreyle çalıştırmayı beyan ve taahhüt ederim.

TAAHHÜT EDEN