1997-73 sayılı genelge

1998/17 sayılı genelge ile birlikte değerlendirilmelidir.


Ankara,  25.12.1997

Özü: Yurtdışından davet edilen kişilerin giderlerinin karşılanacağı konusundaki taahhütnameler Hk.

 

G E N E L G E

( 73 )

           Yurtdışından davet edilen kişilerin barınma giderlerinin üstlenilmesine yönelik, örneği ekli taahhütnamelerde değer gösterilmesi gerekip gerekmeyeceği, harç ve damga vergisinin ne şekilde alınacağı konusundaki tereddütler 09.09.1996 günlü 1630 sayılı yazımızla Maliye Bakanlığına intikal ettirilerek görüş istenmişti.

           Gelirler Genel Müdürlüğünün 11.12.1996 günlü 59155 sayılı yazılarında, Harçlar Kanununun 42 nci maddesine atıf yapılarak, “mezkür hüküm gereğince değer gösterilmesi zorunlu bulunan taahhütnamede, karşılanması taahhüt edilen tahmini barınma giderlerinin miktarının belli değer olarak gösterilmesi” harç ve damga vergisinin de bu miktar üzerinden nispi olarak alınması gerekeceği yolunda görüş bildirilmişti.

           10.1.1997 günlü 53 sayılı yazımızla, sözü geçen taahhütnamelerin konusu itibariyle Harçlar Kanununun 42 nci maddesi kapsamında bulunmadığı, belli bir değere yer verilmediği, üstlenmenin bazı yönleri itibariyle davranış biçimine, bazı yönleri itibariyle de değerle ifadesi mümkün olmayan hususlara ilişkin bulunduğu belirtilerek konunun bir kez daha incelenmesi istenmiştir.

           Bu defa, Yönetim Kurulunun 16.12.1997 günlü toplantısında görüşülen Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğünün 30.10.1997 günlü 45770 sayılı cevabi yazılarında:

           “İLGİ: a)  09.09.1996 gün ve 1630-12652 sayılı yazınız.

                       b) 11.12.1996  gün   ve  B.07.0.GEL.0.63/6314-172/59155  sayılı yazımız.

                       c)  20./01/1997 gün ve 53-252 sayılı yazınız.

           İlgi (a)’da kayıtlı yazıda, örneği bulunan taahhütnamenin ne surette damga vergisi ve harca tabi tutulacağı sorulmuş, İlgi (b) ‘de kayıtlı yazımız ile de, 492 sayılı Harçlar Kanununun 42 nci maddesi hükmü gereğince değer gösterilmesi zorunlu bulunan taahhütnamede, karşılanması taahhüt edilen tahmini barınma giderlerinin miktarının belli değer olarak gösterilmesi ve söz konusu taahhütnamenin bu değer üzerinden nispi damga vergisine, noterde yapılacak işlemlerin de nispi harca tabi tutulması gerektiği tarafınıza bildirilmişti.

           Bu kez ilgi (c) ‘de kayıtlı yazı ile sözü edilen taahhütnamede belli bir değere yer verilmediği, olayın mahiyeti gereği de tahmini olarak konulacak değerin farklılık göstereceği belirtilerek konunun bir kez daha incelenmesi talep edilmektedir.

           Konu tekrar tetkik edilmiş veanılan taahhütnameye konu işlemin, Harçlar Kanununun 42 nci maddesi kapsamına girmediği sonucuna varılmıştır.

           Bu itibarla anılan taahhütnamenin maktu damga vergisi ve harca tabi tutulması gerekmektedir.”

           denilmektedir.

           Bilginizi ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.

Saygılarımla.

                                                                                                           BAŞKAN

                                                                                                      Hasip DİNÇER

                                                                                                   (Ankara 24. Noteri)

M.ÖZARI

GK.

 

TAAHHÜTNAME

           .....Adresinde bulunan Akrabalarımı Türkiye’deki aşağıda yazılı adresime misafir turist olarak davet ediyorum. Kendisinin gezip görmek, seyahat etmek maksadıyla geleceğini iltica talebinde bulunmayacağını kendisinin yanımda kaldığı müddet zarfında tüm iskan, iaşe ibate ve tüm ihtiyaçlarının tarafımdan karşılanacağını, pasaportundaki kanuni sürenin dolmasını müteakip olarak geri döneceğini ve resmi makam ve mercilerden herhangi bir yardım talebinde bulunmayacağımı beyan ve taahhüt ederim.