1997-72 sayılı genelge

Ankara,  25.12.1997

Özü: Kampanya da araba kazanan talihli tarafından düzenlenen ibraname Hk.

 

G E N E L G E

( 72 )

 

 Muhtelif kuruluşlar tarafından düzenlenen kampanyalarda araba kazanan talihlilerin araçlarını teslim aldıklarına ilişkin olarak kampanya kuruluşuna hitaben düzenledikleri “umumi ibraname” başlıklı kağıdın ne surette damga vergisi ve harca tabi tutulacağı Maliye Bakanlığından sorulmuştu

 

 Anılan Bakanlığın, Yönetim Kurulumuzun 16.12.1997 günlü toplantısında görüşülen 3.12.1997 günlü ve 52311 sayılı cevap yazısında;

 

 “Bilindiği üzere, 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 8 inci maddesinde, bu Kanunda yazılı resmi daireden maksadın genel ve katma bütçeli daire ve idarelerle, il özel idareleri, belediyeler ve köyler olduğu; bu dairelere bağlı olup ayrı tüzel kişiliği bulunan iktisadi işletmelerin resmi daire sayılmayacağı hükme bağlanmıştır.

 

 Ayrıca, resmi daire sayılmayan kişi ve kuruluşlar arasında düzenlenen ve maktu vergiye tabi makbuz ve ibra senetleri 3239 sayılı Kanunun 140 ıncı maddesi ile Damga Vergisi Kanununun kapsamı dışında bırakılmıştır.

 

 Yazınız ekinde yer alan “umumi ibraname” başlığını taşıyan yazıda, şahıs, yapılan çekilişle ilan suretiyle araba vermeyi vaad eden firmadan vasıfları belirli arabayı teslim aldığını, ayrıca, veraset ve intikal vergisinin kazanan talihliye ait olduğunu öğrendiğini kabul ve ibra ettiğini beyan etmektedir.

 

 Yazının başlığı her ne kadar umumi ibraname olarak yazılmış ise de, mahiyet itibariyle hukuki açıdan makbuz niteliğindedir. Söz konusu işlemde vaadde bulunan firma vaad ettiği arabayı vermekle borcunu ifa etmiş alacaklı ise borçluya ifanın yapıldığını gösteren belgeyi (makbuz) vermektedir.

 

 Bu itibarla, umumi ibraname başlığını taşıyan ve borçlunun borcunu ifa ettiğini gösteren ve alacaklı tarafından imza edilmiş belgenin makbuz niteliğinde bulunması sebebiyle;

 

           1- 488 sayılı Kanunun 8 inci maddesine istinaden resmi daire sayılmayan kişi (ibra eden) tarafından düzenlenerek Marsa Kraft Jacobs Suchard Sabancı Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş.’ne (kişi) verilen makbuz damga vergisi konusu dışında bırakıldığından, makbuzun damga vergisine tabi tutulmaması,

 

 2- Söz konusu makbuzun 492 sayılı Harçlar Kanuna bağlı (2) sayılı tarifenin II/11 inci ayrımı uyarınca maktu harca tabi tutulması, gerekir.”  denilmektedir.

 

           İşlem örneği aşağıya çıkarılmıştır.

 Bilgi edinilmesini ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.

           Saygılarımla.

                                                                                                           BAŞKAN

Hasip DİNÇER

(Ankara 24. Noteri)

A.KAHRAMAN

GK.

İŞLEM ÖRNEĞİ

UMUMİ İBRANAME

           “HANGİSİ AMA HANGİSİ ONA AİLESİ” Kampanyasının 22 Mayıs 1997 tarihinde yapılan çekilişinde adıma çıkan NISSAN MICRA GX M/T (1 adet) aracı Marsa Kraft Jacobs Suchard Sabancı Gıda San.ve Tic. A.Ş.’den teslim aldım ve ayrıca veraset ve intikal vergisinin kazanan talihliye ait olduğunu öğrendim ve kabul ediyorum.

           İBRA EDEN:”