1997-63 sayılı genelge

Ankara, 19.11.1997

Özü : Patlayıcı madde alımı veya ithaline dair taahhütnameler Hk.

           

GENELGE

(63)

 

Patlayıcı madde alımı veya ithali konusunda düzenlenen örneği ekli iki adet taahhütnamenin ne surette harç ve damga vergisine tabi tutulacağı hususu Yönetim Kurulumuzda incelenmiş ve konu hakkında Maliye Bakanlığından görüş alınmasına karar verilmiştir. Maliye Bakanlığından alınan ve Yönetim Kurulumuzun 13.11.1997 günlü toplantısında görüşülen11.11.1997 günlü ve 47958 sayılı yazıda:

 

"İlgi yazınız ekinde yer alan taahhütname başlıklı yazıların incelenmesinden, taahhütde bulunan, taahhüde konu teşkil eden patlayıcıları, Patlayıcı Maddeter Tüzüğüne uygun olarak depolayacağını, satacağını, nakil ve muhafazadan doğan sorumlulukları karşılayacağını beyan ve taahhüt etmektedir.

 

Bilindiği üzere, 492 sayılı Harçlar Kanununun 42 nci maddesinde, "Değer veya ağırlık ölçüsüne göre harca tabi işlemlerde (2) sayılı tarifede yazılı değer veya ağırlık esastır.

 

Menkul ve gayrimenkul mallar hakkında alim, satım, taahhüt ve rehinle ilgili her nevi mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesi mecburidir.Rehin bordroları hakkında bu hüküm uygulanmaz:" denilmiştir.

 

Mezkur Kanun hükmünün incelenmesinden de görüleceği gibi, menkul ve gayrimenkul malların alım, satım, taahhüt ve rehin işlemlerini kapsayan her nevi mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesinin zorunlu olduğu belirtilmiştir.

Yazınız ekinde yer alan kağıt mahiyeti itibariyle taahhütname vasfında olmakla birlikte, konusunu teşkil eden menkul malın aynının ötesinde, patlayıcıların satış, nakil ve depolama ile ilgili davranış şekillerini düzenlemektedir. Dolayısıyla, düzenleme şekli itibariyle 42 nci maddede belirtilen manada değer gösterilmesi mecburi kağıtlar meyanında bulunmamaktadır.

 

Buna.göre, sözü edilen kağıdın maktu damga vergisine, noter işleminin ise maktu harca tabi tutulması gerekmektedir" denilmektedir.

Bilginizi ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim. Saygılarımla.

BAŞKAN

Hasip DINÇER

(Ankara 24. Noteri)

 

 


TAAHHÜTNAME

 

1997 ve 1998 senesinde .................... Dekopaj ve Cevher işinde kullanılmak üzere ihtiyacımız olan Dinamit 5.000 Kg Kapsül 4.300 Fitil 25.000 Mt: T.A. Nitrat 350.000 Kg. Emulite 68.000 Kg. Kilo (Ton) patlayıcı madde ve ferilerini 87/12028 Sayılı Tüzük hükümlerine uygun kullanacağımızı, (Müdürlüğümüze, Şirketimize, Şahsıma) verilecek olan Patlayıcı Madde Satın Alma ve Kullanma izin Belgesinde tahsis olunan patlayıcı maddeler dışında hiç bir patlayıcı madde kullanmayacağımı bunları hiç bir surette kaçağa çıkarmayacağımız gibi, başka işlerde kullanmayacağımızı yetkili mercilerden izin almaksızın başka ellerede devretmeyeceğimizi ehil olan kimselere, işin fenni mesuliyetini deruhte edecek elemanlar nezaretinde yaptıracağımız, bu maddelerin naklinde, muhafazasından ve kullanılmasından doğacak her türlü mesuliyeti peşinen kabul ettiğinizi taahhüt eder, Tüzük hilafına hareket ettiğimizde ve Tüzük'ün tarafımıza yüklediği her türlü mesuliyeti kabul ettiğimi beyan ederim.

Isim ve Imza NOT : Dayanak olarak şirketi temsile yetkili olduğuna dair resmi evrakın tarih ve sayısı yazılacak

 

TAAHHÜTNAME .................... tarih ve .... .......nolu fatura muhteviyatı ithal ettiğimiz patlayıcı maddeyi 87/12028 sayılı Patlayıcı Maddeler Tüzüğü'ne uygun olarak depolayacağımı ve satacağımı, bu maddelerin naklinden ve muhafazasından doğacak her türlü sorumluluk ile tüzük hilafına hareket ettiğimde bu nizamnamenin tarafıma yüklendiği her türlü riski de kabul ettiğimi beyan ve taahhüt ederim.