1997-55 sayılı genelge

Ankara,  23.10.1997

Özü: Döviz kazandırıcı faaliyetlerle ilgili istisna uygulamasında belgede yer alan değer ve esasların önemi Hk.

 

G E N E L G E

( 55 )

 

           Döviz kazandırıcı faaliyetlerle ilgili olarak düzenlenen vergi, resim ve harç istisnası belgesindeki,(*) “Taahhüt konusu iş ile ilgili kesin sözleşmenin belge tarihinden  itibaren 1 ay içerisinde Müsteşarlığımıza tevsiki gerekmektedir. Aksi halde belge geçersizdir.” meyanındaki şerhin istisna uygulamasındaki önemi Maliye Bakanlığına sorulmuştu.

           Konu hakkında Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğünden alınan ve Yönetim Kurulumuzun 01.10.1997 günlü toplantısında görüşülen 8.9.1997 gün ve 38063 sayılı yazıda; “İlgi yazınız ile, ekinde yer alan Vergi, Resim ve Harç İstisnası Belgesinin Özel Şartlar bölümünün 4 üncü maddesinde, “Taahhüt konusu iş ile ilgili kesin sözleşmenin belge tarihinden itibaren 1 ay içerisinde Müsteşarlığımıza tevsiki gerekmektedir. aksi takdirde belge geçersizdir.” şartı bulunduğu belirtilerek, belge tarihinden itibaren 1 aydan fazla zaman geçtikten sonra sözleşme yapılmak istenirse muafiyet hükümlerinin uygulanıp uygulanmayacağının bildirilmesi istenilmektedir.

           İlgi yazınız konusu hakkında Dış Ticaret Müsteşarlığı ile yapılan yazışma neticesinde cevaben alınan ve ekte bir örneği gönderilen 01/07/1997 gün ve İHR-XI-01/101-33448 sayılı yazıda, 04/10/1996 tarih ve 96/Y-515 sayılı belgenin özel şartlar bölümünün 4 üncü maddesinin vize edildiği belirtilerek yapılacak sözleşmeye muafiyet hükümlerinin uygulanmasının gerektiği belirtilmektedir.” denilmektedir.

           söz konusu yazıda yapılan açıklamalara ilaveten Yönetim Kurulunun 15.10.1997 günlü toplantısında alınan karar gereğince aşağıda belirtilen hususların da uygulamada ayrıca dikkate alınması gerekli görülmektedir.

           Bilindiği gibi 3505 sayılı Kanunun geçici 2 nci maddesinin (b) fıkrasında döviz kazandırıcı faaliyetlerle ilgili işlem ve kağıtlara damga vergisi ve harç istisnası getirilmiştir. Kanunun uygulamasına dair 2 seri No.lu Tebliğin 3 ncü kısmının, 3.1-3.18 fıkralarında döviz kazandırıcı faaliyetlerin neler olduğu 18 madde meyanında açıklanmış, aynı bölümün 3.2 bölümünde de döviz kazandırıcı faaliyetlerle ilgili istisna uygulamasının usul ve esasları belirtilmiştir.

           Sözü edilen bölümün incelenmesinden de görüleceği gibi döviz kazandırıcı faaliyetlerle ilgili istisnalar, tebliğin 3.2.2 sırasında belirtildiği üzere belgede yer alan değer ve esaslar çerçevesinde tatbik edilmektedir. Bu durumda, döviz kazandırıcı faaliyetlerle ilgili olarak düzenlenen vergi, resim ve harç istisnası belgelerinde, Dış Ticaret Müsteşarlığınca konulan bazı şartlar, istisna uygulamasında önem arz etmektedir.


(*)Döviz kazandırıcı faaliyetlerde evvelki yıllarda ihracatı teşvik belgesi düzenlenmekte iken 1997 yılında vergi resim ve harç istisnası belgesi uygulamasına geçilmiştir

           Dolayısıyla örneği ekli vergi, resim ve harç istisnası belgesindeki esaslar da dikkate alınarak bundan böyle benzer şartları ihtiva eden belgelerle ilgili olarak;

           1) Belgenin özel şartlar bölümünün 4 üncü sırasındaki özel şart gereğince belgenin düzenleme tarihinden itibaren 1 ay içerisinde belge kapsamındaki iş ile ilgili mukavelenin düzenlenmemiş olması durumunda, belge kapsamındaki faaliyete ilişkin işlem ve kağıtlara istisna uygulanması mümkün olmayacaktır.

           Bu durumda, belgenin tanzim tarihinden itibaren, belgede öngörülen süre geçtikten sonra notere düzenleme veya tasdik işlemlerine getirilen belge kapsamındaki iş ile ilgili mukaveleye damga vergisi ve harç istisnası tatbik edilmemesi icabeder. Ancak, damga vergisi ve harca konu işlem yapılmadan önce, belge üzerinde, öngörülen süreye ilişkin şartın Dış Ticaret Müsteşarlığınca uzatılmış veya vize edilmiş olduğunun belgeye şerhedilmiş olması halinde istisna uygulanması mümkün bulunmaktadır.

           2- Ekli belge örneğinin 3 üncü sırasında “Taahhüt konusu işe başlandığı tevsik edilmedikçe bu belge kapsamında kredi kullandırılmayacaktır.” şartı bulunmaktadır.

           Sözü edilen özel şart, adına belge düzenlenen kişi veya kurumun, bu belge kapsamındaki taahhüt edilen iş ile ilgili kredi kullanmasını, taahhütle ilgili imalata başlama şartına bağlamıştır. Dolayısıyla, belge kapsamındaki taahhüt konusu işe başlanılmadan bu işte kullanılmak üzere temin olunan krediye de istisna tatbiki mümkün değildir.

           Bu nedenle, bu meyandaki bir şartı ihtiva eden vergi, resim ve harç istisnası belgesine dayanılarak kullanılan kredi ile ilgili işlemlere damga vergisi ve harç istisnası uygulanabilmesi için, ihale makamı veya ilgili diğer kuruluşlardan taahhüt konusu işe başlanıldığı hususunda bir yazı alınarak noterliğe ibraz edilmesi gerekmektedir.

           Bilgi edinilmesini ve gereğini buna göre yapılmasını rica ederim.

           Saygılarımla.

                                                                                                           BAŞKAN

                                                                                                      Hasip DİNÇER

                                                                                                   (Ankara 24. Noteri)

A.KAHRAMAN

GK. 8.10.

EK: 1 VRHİ belgesi örneği