1997-51 sayılı genelge

2018/10 sayılı genelge  ile Vergi Dairesine bildirim zorunluluğu kaldırılmıştır.


Ankara,  01.10.1997

Özü: 13 Seri No.lu Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliği Uygulaması Hk.

 

G E N E L G E

( 51 )

 

           İLGİ 1) 01.08.1997 günlü 37 sayılı genelgemiz.

                   2) 28.07.1997 günlü Hukuk 11894 sayılı genel yazımız.

 

           13 Seri No.lu Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliği ilgi yazılarımızla duyurulmuş, Birliğimize intikal ettirilen, satışın bir ilin ilçesinde yapılması halinde nerelere bilgi verileceği, fatura ile alınıp tescil edilmeden satılan araçlarda bildirim mükellefiyeti, atama veya başka haklı nedenlere dayalı olarak tescil yeri bakımından düzeltme istekleri gibi Birliğimize intikal ettirilen  konular hakkında Maliye Bakanlığından görüş istenmişti.

           Başkanlık Divanının 26.09.1997 günlü toplantısında görüşülen Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğünün 08.09.1997 günlü 37936 sayılı cevabi yazısında:

         

           1) 26 Temmuz 1997 gün ve 23061 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmış bulunan 13 Seri No.lu Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliği’nin 1 inci maddesinin 3 üncü kısmının (a) bendinde, “Alıcının, satın aldığı aracı tescilli bulunduğu ilin trafik şube veya bürosuna kayıt ve tescil ettireceğini bildirmesi halinde, bir örneğini o ilin taşıt vergileri ile görevli vergi dairesine ve bir örneğini de trafik şubesine ... gönderecektir.” denilmiştir.

           Örneğin, Gölbaşı’nda satışı yapılan Ankara plakalı bir aracın, alıcı tarafından yine Ankara iline kayıt ve tescilinin yapılmasını istemesi halinde, Gölbaşı noterliğinde düzenlenen satış senedinin bir örneğinin, Ankara Trafik Tescil Bürosuna, bir örneğinin ise Ankara Yeğenbey Vergi Dairesine gönderilmesi gerekmektedir.

           2) söz konusu Genel Tebliğ hükümleri gereğince, fatura ile iktisap edilen bir aracın ilgili trafik siciline kayıt ve tescil ettirilmeden bir başkasına satışı halinde düzenlenen noter satış senedinin, alıcının belirteceği ilin trafik tescil bürosuna ve vergi dairesine gönderilmesi gerekmektedir.

           3) 4262 sayılı Kanunun 2 nci maddesinin (d) bendinin ikinci paragrafında “Bu satış, noterlerce tescil belgesine tarih konularak ve tasdik edilmek suretiyle işlenir. Ayrıca, tescil edilmiş araçların satış ve devir işlemleri noterler tarafından siciline işlenmek üzere işlemin tamamlanmasını müteakip en geç onbeş iş günü içinde ilgili tescil kuruluşu ile vergi dairesi müdürlüğüne bildirilir.” hükmü bulunmaktadır.

           Bu hükme göre, noterler düzenlemiş oldukları noter satış senedinin birer örneğini, işlemin tamamlanmasını müteakip 15 iş günü içerisinde satış senedinde belirtilen ilin trafik tescil kuruluşuna ve vergi dairesine göndermeleri gerekmektedir.

           Bu nedenle, atama veya haklı nedenlerle noter satış senedinde belirtilen ilin değiştirilmesi yönünde alıcı tarafından düzeltme talebinde bulunulması halinde, düzenlenmiş olan noter satış senedi, ilgili trafik tescil kuruluşu  ile ilgili vergi dairesine gönderilmemiş ise düzeltme talebinin yerine getirilmesi ve düzeltilen noter satış senedinin, düzeltmenin yapıldığı ilin trafik tescil kuruluşuna ve vergi dairesine gönderilmesi gerekmektedir.”

           denilmektedir.

           Diğer taraftan Ankara Defterdarlığı Yeğenbey Vergi Dairesi Müdürlüğü, 23.09.1997 günlü yazısında:

          Karayolları Trafik Kanununun 4262 sayılı Yasa ile değişik 20 nci maddesinin (d) bendi hükmüne işaret edildikten sonra,

           “.....Diğer taraftan bu değişiklikle ilgili olarak yayımlanan 13 seri No.lu MTV Genel tebliğinin: Noterler tarafından yapılacak işlemler başlıklı 1. maddesinin 2. bendinin a) fıkrasında “Aracın trafik tescil belgesi esas alınarak, araca ait tüm bilgiler (cinsi, markası, modeli, tipi, motor silindir hacmi, motor ve şasi no gibi) ile birlikte alıcının açık kimliğini, ikametgah veya iş yeri adresini açıkca yazacaklardır.

           Yukarıda belirtilen Kanun ve Tebliğ açıklamalarına rağmen tüm Türkiye genelinde bulunan noterlerin bir çoğu satış senedine alıcının kimlik bilgilerini ve adresini tam olarak yazmamaktadır. Özellikle Vekaletle alım-satım yapılan noter satış senetlerinde alıcı olarak vekilin adı soyadı ve kimlik bilgileri yazılmakta olup gerçek alıcının kimlik bilgileri satış senetlerinde bulunmamaktadır.

           Bu tür hatalar durumunda araç tescili yapılamamakta olup, önlenebilmesi için çok acele olarak tüm noterlerin yaptıkları işlemlerde alıcının kimlik ve adreslerine özen göstermeleri ve 13 seri No.lu MTV Genel Tebliğine göre işlem yapmaları hususunda uyarılmalarını” istemektedir.

           Bilginizi ve gereğinin yukarıya alınan yazılar doğrultusunda yapılmasını önemle rica ederim.

           Saygılarımla.

                                                                                                           BAŞKAN

                                                                                                      Hasip DİNÇER

                                                                                                   (Ankara 24. Noteri)

M.ÖZARI

GK.