1997-5 sayılı genelge

Ankara,  05.02.1997

Özü: PTT.Posta taşımasına ilişkin taahhütnameler Hk.

 

G E N E L G E

( 5 )

 

           Örneği ekli PTT. Posta taşıması ile ilgili “Taahhütname” de değer gösterme zorunluluğu bulunup bulunmadığı, harç ve damga vergisinin ne şekilde alınacağı konusunda intikal ettirilen tereddütler üzerine, Maliye Bakanlığından görüş istenmiş idi.

           Yönetim Kurulunun 29.01.1997 günlü toplantısında görüşülen:

           Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğünün 02.01.1997 günlü 82 sayılı cevabi yazısında:

           Yazınız ekinde yer alan taahhütnamede, PTT idaresinin postasının taşınması sırasında veya bu taşıma ile ilgili olarak olabilecek her türlü kayıp, zarar ve ziyan karşılığı ile taahhüt süresinin bitmeden evvel taşıma işi bırakıldığı veya sözleşme hükümlerine uyulmadığı takdirde PTT idaresinin uğrayacağı zararlarla ilgili masrafların karşılanacağı taahhüt edilmektedir.

           Bilindiği üzere, 492 sayılı Harçlar Kanununun 42 nci maddesinde, “Değer veya ağırlık ölçüsüne göre harca tabi işlemlerde (2) sayılı tarifede yazılı değer veya ağırlık esastır.

           Menkul ve gayrimenkul mallar hakkında alım, satım, taahhüt ve rehinle ilgili her nevi mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesi mecburidir. Rehin bordroları hakkında bu hüküm uygulanmaz.” denilmiştir.

           Mezkur Kanun hükmünün incelenmesinden de görüleceği gibi, menkul ve gayrimenkul malların alım, satım, taahhüt ve rehin işlemlerini kapsayan her nevi mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesinin zorunlu olduğu belirtilmiştir.

           Yazınız ekinde yer alan taahhütname, menkul malların taşınmasına ilişkin olarak düzenlenmiş olmakla birlikte, söz konusu mala herhangi bir değer biçilmesi mümkün bulunmamakta, ayrıca cezai müeyyide olarak düzenlenen ve taşıma sırasında doğabilecek aksaklıklar sebebiyle üstlenilmesi taahhüt edilen masraflarında taahhütnamenin düzenlenmesi anında bilinmesine imkan bulunmamaktadır.

           Buna göre, belli bir değer gösterilmesi mecburi bulunmayan söz konusu taahhütnamenin 488 sayılı Kanuna ekli (1) sayılı tablonun I-1/b fıkrasına göre maktu damga vergisine, bu konuda noterde yapılan işlemlerin ise 492 sayılı Kanuna bağlı (2) sayılı tarifenin II/1 pozisyonu gereğince maktu harca tabi tutulması gerekmektedir”

           Denilmektedir.

           Bilginizi ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.

           Saygılarımla.

BAŞKAN

Hasip DİNÇER

(Ankara 24. Noteri)

M.ÖZARI

KY.

TAAHHÜTNAME

           Başkanı bulunduğum Isparta İli .................... Kasabası belediyesini izafetle ...........................postasının taşınması sırasında veya bu taşıma ile ilgili olarak vukuu bulacak her türlü kayıp, zarar ve ziyan karşılığı ile taahhüt süresi bitmeden evvel taşıma işi bırakıldığı veya sözleşme hükümlerine uyulmadığından sözleşmenin bozulmasına sebebiyet verildiği takdirde PTT. İdaresinin uğrayacağı zararlarda yapacağı masraflar karşılığı hüküm almaya protesto çekmeye, lüzum kalmaksızın ve PTT Müdürlüğünün yazılı talebi tarihinden itibaren engeç onbeşgün içerisinde Belediye Başkanlığınca ödenecektir.

TAAHHÜT EDEN: ....................KASABASI BELEDİYESİNİ

                       TEMSİLEN ..................

                       Ad Soyad

                       (İMZA)