1997-49 sayılı genelge

Ankara,  24.09.1997

Özü : İthalatta mutemetlik sözleşmeleri Hk.

 

G E N E L G E

( 49 )

 

           İLGİ: 10.08.1994 günlü ve 52 sayılı genelgemiz.

 

           İthalat amaçlı olarak düzenlenen mutemetlik sözleşmesinin, ithal edilecek malların kıymeti yekünü üzerinden nisbi harç ve damga vergisine konu olacağı ilgi genelgemiz ile duyurulmuştu.

           Bu defa Birliğimize intikal eden bir tereddüt üzerine yine aynı amaçla düzenlenen ve ithal edilecek malın gümrük tarife istatistik pozisyonu belli almakla birlikte malın cinsi, miktarı ve değerinin açıkça belirtilmediği örneği ekli mutemetlik sözleşmelerinde harç ve damga vergisinin ne suretle tahsil olunacağı Maliye Bakanlığına sorulmuştur.

         

 Yönetim Kurulunun 18.09.1997 günlü toplantısında görüşülen ve noterliklere genelge yapılmasına karar verilen Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğünün 18.09.1997 gün ve 38082 sayılı yazısında;

           “Yazınız ekini teşkil eden mutemetlik sözleşmesi başlıklı kağıtta, mutemet firmanın, ithalatçı firma adına yurda ithal edeceği mallar için gerekli dövizleri yatırmaya, ithalata ilişkin yapılması gereken bütün işlemleri yapmaya ve alakalı mercilere ibra etmeye, gelecek malları gümrükten çekmeye, kambiyo işlemlerini sonuçlandırmaya yetkili kılındığı belirtilmektedir.

           Bilindiği üzere, 492 sayılı Harçlar Kanununun 42 nci maddesinde, “Değer veya ağırlık ölçüsüne göre harca tabi işlemlerde (2) sayılı tarifede yazılı değer veya ağırlık esastır.

           Menkul ve gayrimenkul mallar hakkında alım, satım, taahhüt ve rehinle ilgili her nevi mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesi mecburidir. Rehin bordroları hakkında bu hüküm uygulanmaz” denilmiştir.

           Anılan maddede menkul ve gayrimenkul malların alım, satım taahhüt ve rehin işlemlerini kapsayan her nevi mukavele senet ve kağıtlarda değer gösterilmesinin zorunlu olduğu açıkça belirtilmiştir.

           Yazınız ekini teşkil eden mutemetlik sözleşmesi başlıklı kağıt muhtevası itibariyle 42 nci maddede belirtilen manada, ithalata konu menkul bir malın aynına yönelik taahhüdü ihtiva etmekte, dolayısıyla söz konusu kağıt değer gösterilmesi zorunlu kağıtlar meyanında bulunmaktadır.

           Buna göre, mutemetlik sözleşmesi başlıklı kağıdın, ithal edilecek malların toplam değeri üzerinden 488 sayılı Damga Vergisi Kanununa ekli (1) sayılı   tablonun l-1/a fıkrasına göre nispi damga vergisine ve bu konuda noterde yapılacak işlemlerin de 492 sayılı Harçlar Kanununa bağlı (2) sayılı tarifenin l/1 pozisyonu gereğince nispi harca tabi tutulması icabeder”

           denilmektedir.

           İncelenmesinden de görüleceği gibi, ekli sözleşmede belli veya hesaplanabilir herhangi bir değer yer almamaktadır. Dolayısıyla Maliye Bakanlığınca verilen görüş çerçevesinde yurt dışından ithal ve ilgilisine satış şartlarını ihtiva eden sözü edilen sözleşmenin tabi olduğu nispi harç ve damga vergisine esas olmak üzere ithal olunacak mallar yönünden işlem taraflarınca beyan edilecek değerin dikkate alınması gerektiği mütalaa olunmaktadır.

           Bilgilerinizi ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.

           Saygılarımla.

BAŞKAN

Hasip DİNÇER

(Ankara 24. Noteri)

A.KAHRAMAN

KY.