1997-43 sayılı genelge

Ankara,  08.08.1997

Özü: Bazı taahhütnameler Hk

 

G E N E L G E

( 43 )

 

           İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Geliştirme Daire Başkanlığı Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğüne hitaben düzenlenen örneği ekli taahhütnamede değer gösterilmesinin zorunlu olup olmadığı, harç ve damga vergisinin ne şekilde alınacağı konusunda intikal eden tereddütler üzerine Maliye Bakanlığından görüş istenmişti.

           Yönetim Kurulunun 29.07.1997 günlü toplantısında görüşülen Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğünün 2.1.1997 günlü 81 sayılı cevabi yazısında:

           “Söz konusu yazınız ekinde yer alan taahhütnamenin incelenmesinde, Koksan Kömür Sanayi ve Ticaret Limited Şirketince Bamak Katı Yakıt Pazarlama ve Ticaret Anonim Ortaklığı firması için biriket kömür üretimi yapılacağı, üretimi yapılacak biriket kömürlerin Çevre Kurulu Kararında belirtilen kömür özelliklerine haiz olacağı, belediyeye karşı verilen taahhütnamede yer alan kömür ve paketleme özellikleriyle ilgili her türlü hususa riayet edileceği, İstanbul dahilinde pazarlamacı kuruluş olarak Bamak Katı Yakıt Anonim Ortaklığının tek yetkili kılındığı aksi takdirde her türlü hukuki cezaya razı olunacağı kabul ve taahhüt edilmektedir.

           Bilindiği üzere, 492 sayılı Harçlar Kanununun 42 nci maddesinde, “Değer veya ağırlık ölçüsüne göre harca tabi işlemlerde (2) sayılı tarifede yazılı değer veya ağırlık esastır.

           Menkul ve gayrimenkul mallar hakkında alım, satım, taahhüt ve rehinle ilgili her nevi mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesi mecburidir. Rehin bordroları hakkında bu hüküm uygulanmaz.” denilmiştir.

           Mezkur Kanun hükmünün incelenmesinden de görüleceği gibi, menkul ve gayrimenkul malların alım, satım, taahhüt ve rehin işlemlerini kapsayan her nevi mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesinin zorunlu olduğu belirtilmiştir.

           Yazınız ekinde yer alan taahhütname düzenleme şekli itibariyle 42 nci maddede belirtilen manada menkul malın aynına yönelik bir taahhüdü ihtiva etmekte, ancak taahhütnamede, taahhüt konusu menkul malın nev’i ve cinsi belli olmakla birlikte miktarı belirtilmemektedir.

           Buna göre, belli değer gösterilmesi mecburi bulunan taahhütnamede, üretilmesi taahhüt edilen kömürün tahmini rayiç değerinin gösterilerek bu değer üzerinden nispi harç ve damga vergisinin tahsili gerekli bulunmaktadır.”

           Denilmektedir.

           Birliğimizce benzer nitelikte taahhütleri içeren diğer bir işlemde (02.01.1997 günlü 83 sayılı yazı ile) farklı görüş bildirildiği de belirtilerek konunun yeniden incelenmesi istenilmiş ise de, anılan Genel Müdürlüğün 03.07.1997 günlü 27729 sayılı yazısında “......olayda miktarı belli olmamakla birlikte belirli bir malın teslimi taahhüt edilmekte, 492 sayılı Kanunun 42 nci maddesinde belirtilen manada bir borç altına girilmektedir.” gerekçesiyle itirazımızın kabul edilmediği bildirilmiştir.

           Bilginizi ve gereğini rica ederim.

           Saygılarımla.

                                                                                   BAŞKAN YARDIMCISI

                                                                                       Müfide ŞENER

                                                                                    (Ankara 15. Noteri)

M.ÖZARI

GK.