1997-41 sayılı genelge

Kamu idarelerine verilmek üzere ilgili mevzuatla belirlenen kurallara uyulacağına ilişkin olarak düzenlenen taahhütnameler hakkında bu hüküm uygulanmaz." Harçlar Kanununun 42/2. maddesi  ve 2008/25 sayılı genelge ile birlikte değerlendirilmelidir.


Ankara,  07.08.1997

Özü: Kömür ithalinde Çevre Bakanlığınca belirtilen esaslara uyacağına ilişkin Bazı taahhütnameler Hk

 

G E N E L G E

( 41 )

           Çevre Bakanlığına hitaben düzenlenmesi istenen örneği ekli “Taahhütname”de değer gösterilmesi gerekip gerekmediği konusunda intikal ettirilen tereddütler üzerine, konu Maliye Bakanlığına intikal ettirilerek görüş istenmişti.

           Yönetim Kurulunun 29.07.1997 günlü toplantısında görüşülen,

           Maliye Bakanlığının 03.07.1997 günlü 27730 sayılı cevabi yazısında, aynı konuda 22.11.1994 gün 77295 sayılı cevabi yazı ile görüş bildirildiği açıklanmakla, bu görüşün noterliklerimize genelge ile duyurulmasına karar verilmiştir.

           Gelirler Genel Müdürlüğünün 22.11.1994 günlü 77295 sayılı yazısında:

         

           “söz konusu yazınız ekinde yer alan taahhütnamenin incelenmesinde: taahhütnamede, firma ithal edeceği kömürün, koku ve çevrenin korunması bakımından Çevre Bakanlığı’nca belirtilen şartlara uyacağını ve ithalatın denetimi için gümrüklerde Başbakanlık Gümrük Müsteşarlığı görevlileri kontrolünde Hazine ve Dış ticaret Müsteşarlığı’nca kabul gören ve gözetim faaliyetlerinin gerektirdiği uzmanlığa sahip uluslararası gözetim şirketlerine karşı gerekli şartların yerine getirileceğini, analiz sonuçlarının kontrol belgesi talebi ile Çevre Bakanlığı’na sundukları proforma fatura ve onaylı analiz sertifikasında yer alan bilgilere ve Çevre Bakanlığı’nca belirtilen limitlere aykırı olması halinde ithal edilen kömür bedelinin % 100’ünün Çevre Kirliliğini Önleme Fonuna gelir kaydedilmek üzere ödeneceğini ve malın aynen yurt dışına çıkarılacağını ve cezai hususlar yerine getirilmediği takdirde 6183 sayılı Kanun hükümlerinin uygulanabileceği kabul ve taahhüt edilmektedir.

           Bilindiği üzere, 492 sayılı Harçlar Kanununun 42 nci maddesinde, “Değer veya ağırlık ölçüsüne göre harca tabi işlemlerde (2) sayılı tarifede yazılı değer veya ağırlık esastır

           Menkul ve gayrimenkul mallar hakkında alım, satım, taahhüt ve rehinle ilgili her nevi mukavele senet ve kağıtlarda değer gösterilmesi mecburidir. Rehin bordroları hakkında bu hüküm uygulanmaz.” denilmektedir.

           Mezkur Kanun hükmünün incelenmesinden de görüleceği gibi, menkul ve gayrimenkul malların alım, satım, taahhüt ve rehin işlemlerini kapsayan her nevi mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesinin zorunlu olduğu belirtilmiştir.

           Bu esaslar çerçevesinde, bir menkul malın ve dolayısıyla ekli taahhütname örneğinde yer alan yakıtın aynına yönelik taahhütleri tazammun eden kağıtlarda bu menkullerin parasal değerlerinin gösterilmesi gerekmektedir. Bunun sonucunda sözü edilen kağıtların gösterilecek değer üzerinden 488 sayılı Damga Vergisi Kanununa göre % 0,6 damga vergisine, bu konudaki noter işlemlerinin ise yine aynı değer üzerinden 492 sayılı Harçlar Kanunu hükümlerine göre binde 0,60 nisbetinde harca tabi tutulması icabeder.”

           Denilmektedir.

           Bilginizi ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.

           Saygılarımla.

                                                                                   BAŞKAN YARDIMCISI

                                                                                       Müfide ŞENER

                                                                                    (Ankara 15. Noteri)

 

Not: Maliye Bakanlığı yazısında Çevre Bakanlığından alınan bir yazıda bu taahhütnamenin noterliklerde düzenlenmesinin gerekli olmadığının bildirildiği açıklandığından, o tarihte genelge yapılmamıştı. M.ÖZARI GK.