1997-40 sayılı genelge

Ankara,  05.08.1997

Özü: Rehin Blokaj ve Kredi taahhütnamelerinden örnek çıkarılmasında damga vergisi Hk.

 

G E N E L G E

( 40 )

 

           Bankaların müşterileri ile kendi aralarında düzenlemiş oldukları Rehin Blokaj ve Kredi Taahhütnamelerinde damga vergisinin makbuz mukabili Bankaca ödeneceğine dair şerh verilmesi ve damga vergisi sıra numarasını da kapsayan bir kaşe basılması halinde,

 

           Bu şekilde düzenlenmiş bir kağıdın noterlikte örneğinin çıkarılması istendiğinde damga vergisi bakımından tahsil edilip edilmediğinin ayrıca araştırılması veya ayrıca tahsilinin istenip istenmeyeceği konusunda intikal eden tereddütler üzerine Maliye Bakanlığından görüş istenmişti.

           Yönetim Kurulunun 29.07.1997 günlü toplantısında görüşülen, Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğünün 09.07.1997 günlü 28587 sayılı yazısında:

 

           “Bilindiği üzere, 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 3 üncü maddesinde “Damga Vergisinin mükellefi kağıtları imza edenlerdir” hükmüne yer verilmiş, Kanunun 18 ve 29 uncu maddelerinin Bakanlığımıza verdiği yetkiye istinaden 31.12.1980 gün ve 17207 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 16 Seri No.lu Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliğinde yer alan kuruluşlar ile Bakanlığımızdan makbuz mukabili ödeme izni alan kuruluşların bir ay içerisinde düzenledikleri maktu ve nispi vergiye tabi tüm kağıtların damga vergisinin, ertesi ayın yirminci günü akşamına kadar makbuz karşılığı ilgili vergi dairesine ödenmesi uygun görülmüştür.

 

           Öte yandan, 30.6.1977 gün ve 15984 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 12 Seri No.lu Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliğinin A/1-a bölümünde anonim şirketlerin tek taraflı veya müsaade kapsamı dışında kalan kişilerle birlikte imzaladıkları kağıtların vergisinin yanısıra anonim şirketlerin de imzasını taşıyan fakat kanunen veya özel mukavelelerle damga vergisi kısmen veya tamamen diğer şahıslara yansıtılan kağıtların vergisinin de anonim şirketlerce makbuz mukabili vergi dairesine ödeneceği açıklanmıştır. Bu açıklamalara ilaveten diğer kişiler tarafından imzalanan ve anonim şirketlere ibraz edilen kağıtların vergisinin ise kişiler tarafından ödenmesinin gerektiği belirtilmiştir.

 

           Ayrıca, 14.3.1981 gün ve 17279 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 17 Seri No.lu Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliğinde, 16 Seri No.lu Tebliğde yer alan kuruluşlar ile Bakanlığımızdan izin alan kuruluşların düzenledikleri kağıtlar üzerine “Maliye Bakanlığının .......... gün ve ........ sayılı yazıları gereğince .......TL. damga vergisi tarafımızdan makbuz karşılığı ödenecektir” şeklinde bir şerh vermeleri ve bu şerhlerin kağıdı düzenleyen kuruluşların imzaya yetkili elemanlarınca  onaylanması  gerektiği,  tasdik  şerhini  havi  kağıtların  noterlere, bankalara kamu iktisadi teşebbüslerine veya iştiraklerine herhangi bir işlem sırasında tevdi edilmesi halinde bu kuruluşlarca ayrıca verginin ödenip ödenmediğine bakılmaksızın, o kağıtla ilgili işlemi yapmalarının icabettiği, noterlerin, bankaların, kamu iktisadi teşebbüsleri veya iştiraklerinin yalnızca anılan kağıtlar üzerinde, yukarıda belirtilen şekilde ve onaylanmış şerhin verilip verilmediğini araştırmak zorunda oldukları açıklanmıştır.

 

           Yukarıda belirtilen Kanun hükümleri ve Tebliğ esasları çerçevesinde, anonim şirketler (bankalar) ve diğer gerçek ve tüzel kişiler arasında düzenlenen kağıtlarla ilgili damga vergisinin ödenme prensipleri aşağıda belirtilmiştir.

 

           1- Kağıdın bir anonim şirket (banka) ile gerçek kişi veya damga vergisini makbuz mukabili ödeme dışında başka şekillerde (örneğin:pul ile) ödemek durumunda olan kuruluş arasında düzenleniyor olması ve kağıdın her iki tarafın imzasını ihtiva etmesi halinde, bu kağıtla ilgili damga vergisinin, vergiyi makbuz mukabili ödeme mükellefiyeti bulunan anonim şirket (banka) tarafından beyanname ile bildirilip ödenmesi gerekir.

 

           Bu bakımdan, sözü edilen kağıt üzerinde yer alan makbuz mukabili ödeme şerhi verginin ödenmesi manasında bulunduğundan, noterdeki işlem sırasında ayrıca kağıtla ilgili verginin vergi dairesine ödenip ödenmediğine ilişkin araştırma yapılmasına ihtiyaç bulunmamaktadır.

 

           2- Sözü edilen kağıtlarda, (bonolar ile rehin blokaj ve kredi taahhütnamelerinde olduğu gibi) yalnızca borçlu tarafın imzasının bulunması durumunda, bu kağıtla ilgili damga vergisinin, imzalayan tarafın tabi olduğu ödeme şekline göre ödenmesi icabeder.

 

           Bu durumda düzenleme anında kağıda ait verginin, vergi miktarına eşit miktarda pul yapıştırılarak ödenmesi gerekmektedir. Dolayısıyla düzenleme tarihinden sonraki bir zamanda notere tasdik için getirilen söz konusu kağıtlara ait damga vergisinin tamamen ödenip ödenmediğinden, 488 sayılı Kanunun 27 nci maddesi hükmü çerçevesinde tasdik işlemini yapan noter sorumlu bulunmaktadır.

 

           Ancak, bu kağıtlarla ilgili düzenlemenin noterlerde yapılıyor olması halinde, 488 sayılı Kanunun 24 üncü maddesinin 3 ve 4 üncü fıkraları hükümleri de dikkate alınarak verginin ilgili noter tarafından tahsil olunacağı tabiidir.”

           Denilmektedir.

           Bilginizi ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.

           Saygılarımla.

                                                                                   BAŞKAN YARDIMCISI

                                                                                       Müfide ŞENER

                                                                                    (Ankara 15. Noteri)

M.ÖZARI

GK.