1997-4 sayılı genelge

Ankara,  05.02.1997

Özü: Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonundan yapılacak ödemelerle ilgili taahhütnameler Hk.

 

G E N E L G E

( 4 )

 

 Örneği ekli, “Para Kredi ve Koordinasyon Kurulu’nun kararları gereğince Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu’ndan yapılacak ödemeler”le ilgili “Taahhütname”ler de değer gösterilmesinin zorunlu olup olmadığı konusunda intikal eden tereddütler üzerine, Maliye Bakanlığından görüş istenmiş idi.

 

 Yönetim Kurulunun 29.01.1997 günlü toplantısında görüşülen:

           Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğü’nün 02.01.1997 günlü 106 sayılı cevabi yazısında:

           İlgi yazınız ekinde yer alan taahhütnamede; Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonundan yapılacak ödemelerde öngörülen bir tarihteki döviz kurlarının kabul edildiği ve bunun dışında herhangi bir hak talep edilmeyeceği ve bu konuda dava açılmayacağı, açılmış davalar var ise vazgeçileceği taahhüt edilmektedir.

 

 Bilindiği üzere, 492 sayılı Harçlar Kanununun 42 nci maddesinde “Değer veya ağırlık ölçüsüne göre harca tabi işlemlerde (2) sayılı tarifede yazılı değer veya ağırlık esastır.

 

           Menkul ve gayrimenkul mallar hakkında alım, satım, taahhüt ve rehinle ilgili her nevi mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesi mecburidir....” denilmiştir. 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 10 uncu maddesinde de, “Damga vergisi nispi veya maktu olarak alınır. Nispi vergide, kağıtların nevi ve mahiyetlerine göre, bu kağıtlarda yazılı belli para maktu vergide kağıtların mahiyetleri esastır.

 

           Belli para terimi, kağıtların ihtiva ettiği veya bunlarda yazılı rakamların hasıl edeceği parayı ifade eder.” hükmüne yer verilmiştir.

           Diğer taraftan, 3505 sayılı Kanunun geçici 2 nci maddesi hükmü ve bu maddenin uygulanmasına açıklık kazandırmak amacıyla yayımlanan 2 Seri No.lu Tebliğ esasları çerçevesinde ihracat işlemlerine damga vergisi ve harç istisnası tanınmış bulunmaktadır.

 

           Bu esaslar çerçevesinde, inceleme konusu taahhütnamenin 3505 sayılı Kanunun geçici 2 nci maddesi ve 2 Seri No.lu Tebliğin 2.İhracatla ilgili İstisnanın Kapsamı bölümündeki esaslar çerçevesinde damga vergisi ve harç istisnasından yararlanması gerekmektedir.

 

 Ayrıca, yazınız eki taahhütnameye konu teşkil eden ve ihracatçıların yapmış oldukları ihracatlar dolayısıyla doğan alacak miktarlarının taahhütnamede yer alması mecburiyeti bulunmaması nedeniyle, bu taahhütname değer gösterilmesi zorunlu kağıtlar meyanında bulunmamaktadır”.

           denilmektedir.

           Bilginizi ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.

           Saygılarımla.

 

 

BAŞKAN

Hasip DİNÇER

(Ankara 24. Noteri)

M.ÖZARI

KY.

TAAHHÜTNAME

MALİYE BAKANLIĞINA

           Para Kredi ve Koordinasyon Kurulu’nun muhtelif kararları gereğince Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu’ndan tarafımıza yapılacak ödemelerin ABD dolarının (veya diğer döviz cinslerinin) 2 Ocak 1996 tarihindeki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası döviz alış kurları üzerinden hesaplanmasını kabul ettiğimizi, uygulanan bu kurlarla ilgili olarak hiç bir müktesep hak iddiasında ve talebinde bulunmayacağımızı ve kur konusunda T.C.Merkez Bankası ile Başbakanlık aleyhine açılmış olan davalardan vazgeçeceğimizi ve dava açmayacağımızı kayıtsız ve şartsız beyan ve taahhüt ederiz