1997-37 sayılı genelge

2018/10 sayılı genelge  ile Vergi Dairesine bildirim zorunluluğu kaldırılmıştır.


Ankara,  01.08.1997

Özü: 13 Seri No.lu Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliği Hk.

 

G E N E L G E

( 37 )

 

           İLGİ: 28.07.1997 günlü Hukuk 11894 sayılı genel yazımız.

 

           26 Temmuz 1997 günlü 23061 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 13 Seri No.lu  Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliği, ilgi genel yazımızla noterliklere duyurulmuştu.

           Bu Tebliğ’in uygulanması ile ilgili esaslar Yönetim Kurulunun 29.07.1997 günlü toplantısında görüşülmüş ve aşağıdaki hususların duyurulmasına karar verilmiştir.

           İşlemler sırasında Tebliğ’de belirtilen esasların, özellikle “I. Noterler Tarafından Yapılacak İşlemler” başlıklı bölümde açıklanan hususların gözönünde bulundurulması gerekeceği izahtan varestedir.

           Bilindiği gibi, Tebliğ’in anılan bölümünün c bendinde, noterin düzenleyeceği satış senedinde, alıcı tarafından taşıtın hangi il trafiğine kayıt ve tescil ettirileceğinin belirtileceği açıklanmakta ve “...alıcıya noter senedinde belirtilen il trafik şube veya bürosunun dışındaki başka bir ilin trafik şube veya bürosuna kayıt ve tescilinin mümkün olamıyacağını bildireceklerdir.” denilmektedir.

           Bu hüküm doğrultusunda işlem kağıdına, alıcının, “Ben alıcı sıfatıyla; a- İşbu aracın yukarıda gösterdiğim adresimin bağlı olduğu trafik şube veya bürosunda kayıt ve tescil edilmesini talep ettiğimi,

           b- Gösterdiğim adresimin bağlı olduğu il trafik şube veya bürosu dışındaki başka bir ilin trafik şube veya bürosuna kayıt ve tescilinin mümkün olamıyacağının noter tarafından tarafıma bildirildiğini beyan ve kabul ederim” şeklinde bir açıklamasının yazılması gerekmektedir.

           Alıcının satın aldığı aracı tescilli olduğu il dışındaki başka bir ilin trafik şube veya bürosuna kayıt ve tescil ettireceğini bildirmesi halinde, Tebliğ’in I/3-b bölümünde açıklandığı üzere, halen aracın tescil edildiği yer dışında tescil istenen vergi dairesi ve trafik şube veya bürolarına da gönderilmesi gerektiğinden işlemin iki adet fazla yapılması icabetmektedir.

 

           Tebliğ’in I/2-b hükmü gereğince, TAV. ödeme belgesinde belirtilmesi halinde, alıcı adına verilen tek vergi sicil numarası ya da işlem numarasının satış senedine yazılması gerektiği hatırlanmalıdır.

 

           Özellikle birden çok motorlu taşıtlar vergisi tahsil eden vergi dairesi bulunan illerdeki Motorlu Taşıtlar Vergisini tahsil eden vergi daireleri ile tek olan yerler bakımından da, vergi dairelerinin isimlerini içeren bir listenin gönderilmesi için Maliye Bakanlığına başvurulmuştur. Cevap alındığında ayrıca noterliklere duyurulacaktır.

           Bilginizi ve işlemler sırasında bu hususların ve Tebliğ’de belirtilen esasların dikkate alınmasını rica ederim.

           Saygılarımla.

                                                                                                           BAŞKAN

                                                                                                      Hasip DİNÇER

                                                                                                   (Ankara 24. Noteri)

M.ÖZARI

GK.