1997-33 sayılı genelge

Ankara,  06.07.1997

Özü: Rekortman kablonun imar planına göre değiştirileceğine ilişkin Bazı taahhütnameler Hk.

 

G E N E L G E

( 33 )

 

           Örneği ekli taahhütnamede değer gösterilmesi zorunlu olup olmayacağı konusunda intikal eden tereddütler üzerine,başvurduğumuz, Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğünden alınan 25.06.1997 günlü ve 26639 sayılı yazıda:

           “Yazınız ekini teşkil eden taahhütname başlıklı kağıtta, kişi, sahibi bulunduğu binanın rekortman kablosunun imar yol düzenlemelerinden dolayı besleme noktasının değişmesi halinde, Başkent TEDAŞ’ça gösterilen noktaya kabloyu çekeceğini, her türlü malzeme ve işçilik masrafının taraflarına ait olacağını, bu durum neticesinde hiçbir hak ve şikayette bulunmayacağını, şartları yerine getirmediği takdirde binanın elektriğinin kesileceğini kabul ettiğini taahhüt etmektedir.

           Bilindiği üzere, 492 sayılı Harçlar Kanununun 42 nci maddesinde “Değer veya ağırlık ölçüsüne göre harca tabi işlemlerde (2) sayılı tarifede yazılı değer veya ağırlık esastır.

           Menkul ve gayrimenkul mallar hakkında alım, satım, taahhüt ve rehinle ilgili her nevi mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesi mecburidir. Rehin bordroları hakkında bu hüküm uygunlanmaz” denilmektedir.

           Anılan maddede menkul ve gayrimenkul malların alım, satım, taahhüt ve rehin işlemlerini kapsayan her nevi mukavele senet ve kağıtlarda değer gösterilmesinin zorunlu olduğu açıkça belirtilmiştir.

           İncelenmesinden de görüleceği gibi, yazınız ekini teşkil eden taahhütname 42 nci maddede belirtilen manada menkul ve gayrimenkul bir malın aynına yönelik bir taahhüdü ihtiva etmediği gibi, belli bir para miktarına da konu teşkil etmemektedir. Dolayısıyla söz konusu taahhütname değer gösterilmesi zorunlu olan kağıtlar meyanında bulunmamaktadır.

           Bu nedenle, söz konusu taahhütnamenin 488 sayılı Damga Vergisi Kanununa ekli (1) sayılı tablonun I-1/b pozisyonu gereğince maktu damga vergisine, bu konudaki noter işlemlerinin ise, 492 sayılı Harçlar Kanununa bağlı (2) sayılı tarifenin II/1 pozisyonu gereğince maktu harca tabi tutulması gerekmektedir” denilmektedir.

           Bilginizi ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.

           Saygılarımla.

                                                                                               BAŞKAN YARDIMCISI

                                                                                                    Müfide ŞENER

                                                                                                  (Ankara 15.Noteri)

EKİ: 1 Taahhütname

Av.R.GÜNEŞ

KY.

                                                    TAAHHÜTNAME    

           Sahibi bulunduğum Şahap GÜRLER mahallesi 41. sok. 35801 ada 2 parselde bulunan 6 numaralı binanın REKORT MAN Kablosunu imar yol düzenlemelerinden dolayı, besleme noktasının değişmesi halinde BAŞKENT TEDAŞ ca gösterilen noktaya kabloyu çekeceğimizi her türlü malzeme işçilik masraflarının tarafıma ait olacağını gerilim düşümü şikayetinde bulunmayacağımı her hangi bir hak talebinde bulunmayacağımı BAŞKENT TEDAŞ ca istenilen şartları yerine getirmemiz halinde binanın elektiriğinin kesileceğini kabul ettiğimizi taahhüt ederim.