1997-10 sayılı genelge

Kamu idarelerine verilmek üzere ilgili mevzuatla belirlenen kurallara uyulacağına ilişkin olarak düzenlenen taahhütnameler hakkında bu hüküm uygulanmaz." Harçlar Kanununun 42/2. maddesi, 2008/25 sayılı genelge ile birlikte değerlendirilmelidir.


Ankara,  18.03.1997

Özü: Balıkçılık kooperatifince adına ithal edilecek deniz araç ve gereçlerini izin almadan devretmeyeceği konusundaki taahhütnameler Hk.

 

G E N E L G E

( 10 )

 

           Örneği ekli “Taahhütname”nin ihracatı teşvik kapsamında bir işlem olup olmadığı, değer gösterilip gösterilmeyeceği, gösterilecek ise hangi değerin gösterileceği konusundaki tereddütler bakımından Maliye Bakanlığından görüş istenmişti.

           Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğünün 28.02.1997 günlü 8114 sayılı yazısında:

           Yazınız ve ekinde yer alan taahhütnamenin incelenmesinde taahhütte bulunan, İthalat Rejimi kararları ve ilgili yönetmelikler çerçevesinde yurt dışından mevcut balıkçı teknesinde kullanılmak üzere, S.S.Perşembe Balıkçılık İstihsal Kooperatifince adına ithali gerçekleştirilecek olan deniz araç ve gereçlerini, Denizcilik Müsteşarlığından izin almadan diğer bir şahsa devretmeyeceğini, satmayacağını, su ürünleri dışında kullanmayacağını aksine hareket ettiği takdirde cezai müeyyideleri kabul ve taahhüt etmektedir.

           Bilindiği üzere, 492 sayılı Harçlar Kanununun 42 nci maddesinde, “Değer veya ağırlık ölçüsüne göre harca tabi işlemlerde (2) sayılı tarifede yazılı değer veya ağırlık esastır.

           Menkul ve gayrimenkul mallar hakkında alım, satım, taahhüt ve rehinle ilgili her nevi mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesi mecburidir. Rehin bordroları hakkında bu hüküm uygulanmaz.” denilmiştir.

           Mezkur Kanun hükmünün incelenmesinden de görüleceği gibi, menkul ve gayrimenkul malların alım, satım, taahhüt ve rehin işlemlerini kapsayan her nevi mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesinin zorunlu olduğu belirtilmiştir.

           Yazınız ekinde yer alan taahhütname düzenleme şekli itibariyle 42 nci maddede belirtilen manada menkul malın aynına yönelik bir taahhüdü ihtiva etmektedir.

           Buna göre, belli değer gösterilmesi mecburi bulunan taahhütnamede, ithal edilecek deniz araç ve gereçlerine ilişkin olarak düzenlenen faturalarda gösterilen bedelin, faturalarda bedel belli değilse, ithal edilecek araç ve gereçlere ait bilinen veya tahmini bedelin belli değer olarak gösterilmesi, taahhütnamenin bu bedel üzerinden nispi harç ve damga vergisine tabi tutulması icabeder.”

           Denilmektedir.

           Bilginizi ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.

           Saygılarımla.

                                                                                                           BAŞKAN

                                                                                                      Hasip DİNÇER

                                                                                                   (Ankara 24. Noteri)

M.ÖZARI

GK.