1996-53 sayılı genelge

Özü: Ferağ Vekaletini de içeren taşınmazlarla ilgili taahhütnameler Hk.

 

G E N E L G E( 53 )

 

           Örneği ekli “Taahhüt ve vekaletname” başlıklı işlemde, değer gösterilmesinin zorunlu olup olmadığı, zorunlu ise hangi değerin gösterileceği, harç ve damga vergisinin ne şekilde alınacağı konusundaki tereddütler üzerine Maliye Bakanlığından görüş istenmiş idi.

           Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğünün 31.10.1996 günlü 51297 sayılı cevabi yazısında :

           Bilindiği üzere, Harçlar Kanununun 42 nci maddesinde değer veya ağırlık ölçüsüne göre harca tabi işlemlerde (2) sayılı tarifede yazılı değer veya ağırlığın esas alınacağı menkul ve gayrimenkul mallar hakkında alım, satım, taahhüt ve rehinle ilgili her nevi senet ve kağıtlarda değer gösterilmesinin mecburi olduğu hükme bağlanmıştır. Kanununun 46 ncı maddesinde ise “Birbirleriyle ilgili işler bir arada bulunuyorsa en yüksek harç alınmasını gerektiren iş üzerinden bir harç alınır” hükmüne yer verilmiştir.

           İlgi yazınız ekinde yer alan taahhüt ve vekaletname başlıklı kağıdın incelenmesinden taahhütte bulunanın sahibi olduğu gayrimenkulün bedelsiz olarak devri taahhüdünün yanı sıra ferağ işlemi ile ilgili yetki devrini tazammun eden vekalet işlemini de düzenlediği, bu şekli itibariyle aynı kağıtta birbiriyle ilgili, bir asıldan doğma birden fazla işleme yer verildiği görülmektedir.

           Bu durumda, arsa devrine ilişkin taahhütnameden, 492 sayılı Kanunun yukarıda bahsedilen 42 nci maddesinde belirtilen gayrimenkul bir malın aynına yönelik taahhüdü ihtiva etmesi sebebiyle taahhüde konu arsanın rayiç değeri üzerinden (2) sayılı tarifenin I/1 pozisyonu gereğince  binde 0,60 nispetinde hesaplanan harç ile arsanın devrine ilişkin olarak verilen vekaletnameden 492 sayılı Harçlar Kanununa bağlı (2) sayılı tarifenin II- Maktu harçlar bölümünün 3 üncü bendinin (a) pozisyonunda belirtilen harç miktarından hangisi fazla ise, sözü edilen taahhüt ve vekaletname başlıklı kağıt ile ilgili noterlik işleminden bu surette bulunacak harcın tahsili gerekmektedir. Dolayısıyla, bu değerlerden arsa devrine ilişkin taahhüt işleminin değeri daha yüksek olduğundan sözü edilen işlem üzerinden harç tahsili gerekeceği tabiidir.

           Ayrıca, vekaletnameler damga vergisinin konusuna girmemektedir. Bu durumda arsa devrine ilişkin taahhütname 488 sayılı Damga Vergisi Kanununa ekli (1) sayılı tablonun I-1/a fıkrasına göre binde 6 nispi damga vergisine tabi tutulması icabeder” Denilmektedir.

           Bilginizi ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim. Saygılarımla.

 

                                                                                               BAŞKAN

                                                                                          Hasip DİNÇER

                                                                                       (Ankara 24. Noteri)