1996-47 sayılı genelge

Özü: Bazı işlemlerde değerli kağıt bedelinin hesaplanması şekli Hk.

 

G E N E L G E( 47 )

 

 

 Maliye Bakanlığına, bir işlemde müstenit olarak vekaletname eklenmesi, bir yapraktan oluşan vekaletnameye yine bir yapraktan oluşan vekaletname eklenmesi veya daha sonra bu işlemlerden suret istenmesi hallerinde değerli kağıt bedelinin ne şekilde alınacağı konusunda bir başvuru ile bir İlimiz Cumhuriyet Başsavcılığından intikal ettirilen tereddütler üzerine, Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğünden gönderilen 04.08.1996 günlü 8575 sayılı yazıda:

 

 “1- Noterlikte gerçekleştirilen bir araba satışı işleminde, asıl işlem ile buna ekli vekaletname suretinin, 210 sayılı Değerli Kağıtlar Kanunu kapsamında, yaprak sayılarına göre değerli kağıt bedeline tabi tutulması gerekmektedir. Zira, böyle bir işlemde asıl işlem ile vekaletname suretinin ayrılmaz parça kabul edilerek aynı işlemin ayrı yapraklarıymış gibi değerlendirilmesi icabeder. Bu durumda asıl işlem kağıdının vasfı itibariyle 210 sayılı Kanuna ekli tabloda belirtilen miktarda değerli kağıt bedeline tabi tutulması, müstenit olan kağıtlardan ise vasfına bakılmaksızın sadece noter kağıdı olarak değerli kağıt bedeli alınması gerekir.

 

 Buna göre, bir yapraktan oluşan vekaletnameye yine bir yapraktan oluşan vekaletname sureti müstenit eklenirse, müstenit olan suret 210 sayılı Kanuna ekli tablonun l/a bendine göre, asıl işlemin ise l/c bendine göre değerli kağıt bedeline tabi tutulması gerekmektedir.

 

 Ancak, daha önce gerçekleştirilmiş bu tür bir işlemin sonradan örnek çıkarılmasının istenilmesi halinde ise örneği çıkarılan asıl evraka ekli vekaletnamenin de noter tarafından bir suret tasdiki işlemine tabi tutulması sebebiyle 210 sayılı Kanuna ekli tablonun l/c bendine göre değerli kağıt bedeline tabi tutulması gerekir.

 

           2- Bahse konu işlemde, Noterlik Kanununun 79. maddesi hükmüne göre Kanununa uygun surette harca tabi tutulan iş kağıdına harçsız olarak eklenen belgelerden (müstenit), daha sonra örnek çıkarılmasının istenilmesi halinde de, örneği çıkarılan ve asıl evraka eklenen belgelerin müstenit olarak eklenip eklenmediğine bakılmaksızın tamamından 492 sayılı Kanuna bağlı (2) sayılı tarifenin ll-5-a bendi gereğince suret harcının alınması icabetmektedir.

 

 Bilgi edinilmesini, konunun yazımız çerçevesinde noterlere bir genelge ile duyurulmasını rica ederim”denilmektedir.

           Bilginizi ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.

           Saygılarımla.

 

 

BAŞKAN

Hasip DİNÇER

(Ankara 24.Noteri)