1996-44 sayılı genelge

Özü: Bazı taahhütnameler Hk.

 

G E N E L G E( 44 )

 

           Örneği ekli “Taahhütname” de değer gösterilmesinin zorunlu olup olmadığı, harç ve damga vergisinin ne şekilde alınması gerekeceği konusunda intikal eden tereddütler üzerine Maliye Bakanlığından görüş istenmişti.

 

           Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğünün 30.07.1996 gün 35755 ve 12.09.1996 gün 42489 sayılı yazılarında:

 

           “İlgi (c)  yazınız konusunu oluşturan taahhütname metninin incelenmesinde, adına kayıtlı bulunan aracın kayıtlı olduğu günden bugüne kadar gelmiş ve geçmiş dönemde ihtiyati tedbir, haciz, mülkiyeti muhafaza gibi her hangi bir takyidatının bulunmadığı beyan ve taahhüt edilmektedir.

 

           Bilindiği üzere, 492 sayılı Harçlar Kanununun 42 nci maddesinde, menkul ve gayrimenkul mallar hakkında alım, satım, taahhüt ve rehinle ilgili her nevi mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesinin mecburi olduğu hükme bağlanmıştır. Ayrıca, 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 nci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olacağı hükme bağlanmıştır. Aynı Kanunun 10 ncu maddesinde de “Damga vergisi nispi veya maktu olarak alınır. Nispi vergide, kağıtların nevi ve mahiyetlerine göre, bu kağıtlarda yazılı belli para maktu vergide kağıtların mahiyetleri esastır.

 

           Belli para terimi, kağıtların ihtiva ettiği veya bunlarda yazılı rakamların hasıl edeceği parayı ifade eder.” hükmüne yer verilmiştir.

 

           Yukarıdaki kanun hükümlerine göre incelenen taahhütname metni menkul veya gayrimenkul bir malın aynına yönelik bir taahhüde konu olmadığı gibi, miktarı belli veya hesaplanabilir bir borç taahhüdüne de konu teşkil etmemektedir.

 

           Bu nedenle, mezkur kağıdın 488 sayılı Kanuna ekli (1) sayılı tablonun I/1-b fıkrasına göre maktu damga vergisine, bu konudaki noter işleminin ise 492 sayılı Kanuna bağlı (2) sayılı tarifenin II/1 pozisyonu gereğince maktu harca tabi tutulması icabeder.” denilmektedir.

 

           Bilginizi ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.

           Saygılarımla.

 

BAŞKAN

Hasip DİNÇER

(Ankara 24. Noteri)


                                               “Taahhütname”

           “Şubenizde adıma kayıtlı bulunan ... plakalı aracımın kayıtlı olduğu günden bugüne kadar gelmiş ve geçmiş dönemde ihtiyati tedbir, haciz, mülkiyeti muhafaza gibi herhangi bir takyidat bulunmadığını beyan ve taahhüt ederim.”