1996-40 sayılı genelge

Kamu idarelerine verilmek üzere ilgili mevzuatla belirlenen kurallara uyulacağına ilişkin olarak düzenlenen taahhütnameler hakkında bu hüküm uygulanmaz." Harçlar Kanununun 42/2. maddesi  ve 2008/25 sayılı genelge ile birlikte değerlendirilmelidir.


Özü: Bazı garanti taahhütnameleri Hk.

 

G E N E L G E

( 40 )

 

 

 Örneği ekli, “Malzemenin İşletmeye Alınmasından İtibaren Garanti Taahhütnamesi” ve “Garanti Taahhütnamesi” başlıklı işlemlerle,TEDAŞ Elektrik Dağıtım Müessesesine hitaben verilen kağıtta değer gösterilmesinin zorunlu olup olmadığı, harç ve damga vergisinin ne şekilde alınması gerekeceği konularında intikal eden tereddütler üzerine Maliye Bakanlığından görüş istenilmişti.

 

 Yönetim Kurulunun 08.08.1996 günlü toplantısında görüşülen Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğünün 26.07.1996 günlü 34921 sayılı cevabi yazısında:

 “Bilindiği üzere, 492 sayılı Harçlar Kanununun 42 nci maddesinde, “Değer veya ağırlık ölçüsüne göre harca tabi işlemlerde (2) sayılı tarifede yazılı değer veya ağırlık esastır. Menkul ve gayrimenkul mallar hakkında alım, satım, taahhüt ve rehinle ilgili her nevi mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesi mecburidir...” denilmiş, aynı Kanuna bağlı (2) sayılı tarifenin I/1 pozisyonunda ise, muayyen bir meblağı ihtiva eden her nevi senet, mukavele ve kağıtlardan beher imza için binde 0,60 nispetinde harç alınacağı belirtilmiştir.

 Anılan maddede menkul ve gayrimenkul malların alım, satım, taahhüt ve rehin işlemlerini kapsayan her nevi mukavele senet ve kağıtlarda değer gösterilmesinin zorunlu olduğu belirtilmiştir.

 

 Yazınız ekini teşkil eden, “Malzemenin İşletmeye Alınmasından İtibaren Garanti Taahhütnamesi” ve “Garanti Taahhütnamesi” başlıklı kağıtlarda, taahhütte bulunan, kendisi tarafından satılan santrifüj betonarme direk ve vibre betonarme travers malzemenin satışından veya işletmeye alınmasından itibaren çıkabilecek her türlü hata ve kusurlar bakımından garantide bulunmakta, hatalı ve kusurlu malzemeyi kullandıkları yere kadar nakliye ve sigorta bedellerini de ödeyerek yenileri ile değiştirmeyi veya tamir ettirmeyi kabul ve taahhüt etmekte, üçüncü taahhütnamede de, aynı şekilde firmaları üretiminde olan tüm beton direk, 0G travers ve kelepçeleri 3 yıl süreyle garantili olduğu belirtilmektedir.

 

 İncelenmesinden de anlaşılacağı üzere, düzenleme şekli itibariyle söz konusu kağıtlarda, firma ürettiği ve teslime konu menkul malların aynına yönelik taahhütlerde bulunmaktadır. Taahhüdün yarattığı hukuki sonuç ise gerekli hallerde malzemenin tamamının tazmini yönünde bir borcu doğurmaktadır.

 Bu nedenle, yazınız ekinde bulunan taahhütnamelerde, taahhüt konusu olan malların teslimattaki satış bedellerinin belli değer olarak gösterilmesi ve taahhütnamelerin bu bedel üzerinden nispi damga vergisi ve harca tabi tutulması gerekmektedir.” denilmektedir.

           Bilgilerinizi ve buna göre işlem yapılmasını rica ederim.

           Saygılarımla.

BAŞKAN

Hasip DİNÇER

(Ankara 24. Noteri)