1996-38 sayılı genelge

Özü: Bazı garanti sözleşmeleri Hk.

 

G E N E L G E ( 38 )

 

           Bir noterlikte yapılan sözleşmenin eki şartnamede verilmesi öngörülen 3 yıllık Garanti Belgesinin, sözleşmenin yapılması sırasında unutulması ve daha sonra başka bir noterlikte sözleşmeye ek olarak Garanti taahhütnamesinin tanzim ve tasdikinin istenmesi halinde:

           1) Bu ek garanti taahhütnamesinde değer gösterilmesi gerekip gerekmediği, gerekir ise hangi değerin gösterileceği, harç ve damga vergisinin ne suretle tahsil olunacağı,

 

           2) Daha önce yapılan sözleşmenin 285 sayılı KHK. gereğince harç ve damga vergisinden muafiyeti bulunması halinde, ek olarak sonradan düzenletilmek istenen “Garanti Taahhütnamesi”nin muafiyet kapsamında bulunup bulunmadığı,

 

           Hususlarında Maliye Bakanlığından görüş istenmişti.

           Yönetim Kurulunun 08.08.1996 günlü toplantısında görüşülen Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğünün 26.07.1996 günlü 34916 sayılı cevabi yazısında:

 

           “İlgi yazınız ve eklerinin incelenmesinden, daha önce yapılan bir sözleşmede verilmesi öngörülen 3 yıllık garanti belgesinin sözleşmenin yapılması sırasında unutulması ve daha sonra başka bir noterlikte sözleşmeye ek olarak garanti taahhütnamesinin tanzim ve tasdikinin istenmesi durumunda yapılan ek garanti taahhütnamesinin ne şekilde damga vergisi ve harca tabi tutulması gerektiği hususunda Bakanlığımızdan bilgi istenildiği anlaşılmaktadır.

 

           Bilindiği üzere, 492 sayılı Harçlar Kanununun 42 nci maddesinde, “Değer veya ağırlık ölçüsüne göre harca tabi işlemlerde (2) sayılı tarifede yazılı değer veya ağırlık esastır.

 

           Menkul ve gayrimenkul mallar hakkında alım, satım, taahhüt ve rehinle ilgili her nevi mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesi mecburidir. Rehin bordroları hakkında bu hüküm uygulanmaz.” denilmektedir.

           Anılan maddede menkul ve gayrimenkul malların alım, satım, taahhüt ve rehin işlemlerini kapsayan her nevi mukavele senet ve kağıtlarda değer gösterilmesinin zorunlu olduğu belirtilmiştir.

 

           Öte yandan, 488 sayılı Kanunun 4 ncü maddesinin 3 ncü fıkrasında, “Mahiyeti tayin edilmek istenen kağıt üzerinde başka bir kağıda atıf yapılmışsa, atıf yapılan kağıdın hükümlerine nazaran iktisap ettiği mahiyete göre vergi alınır” hükmüne yer verilmiş, 10 ncu maddesinde ise, damga vergisinin nispi veya maktu olarak alınacağı, nispi vergide kağıtların nevi ve mahiyetlerine göre bu kağıtlarda yazılı belli paranın, maktu vergilerde ise kağıtların mahiyetlerinin esas olacağı, belli para teriminin ise kağıtların ihtiva ettiği veya bunlarda yazılı rakamların hasıl edeceği parayı ifade edeceği hükme bağlanmıştır.

 

           İncelenmesinden de görüleceği gibi, evvelce yapılmış olan ve ihale bedeli üzerinden nispi harç ve damga vergisine tabi tutulan Motor Konteyner İmalatı Teknik Şartnamesinin 6.1 inci maddesine istinaden, yükleyici firma sözleşme konusunu teşkil eden konteyner ile ilgili olarak malzeme ve imalat hatalarına karşı 3 yıllık garanti belgesi vermektedir.

 

           Sözü edilen garanti taahhütnamesi ile daha önce teslime konu edilen menkul malın, teknik şartnameye göre malzeme ve imalat hatalarına karşı garantili olduğu belirtilmektedir. Bu şekliyle de sözü edilen taahhütname, gerekli hallerde hatalı malzemenin tazmini borcunu doğurduğundan, 492 sayılı Kanunun 42 nci maddesinde yer alan değer gösterilmesi mecburiyetine tabi kağıtlar kapsamında bulunmaktadır.

 

           Buna göre, noterlikte onaylatılmak istenilen söz konusu kağıtta daha önce taraflar arasında düzenlenen sözleşme kapsamındaki konteyner imalatı teknik şartnamesine atıfta bulunulduğundan bu garanti taahhütnamesinde de atıfta bulunulan kağıtta yer alan ihale bedeli (Malın kıymeti) üzerinden 488 sayılı Kanuna ekli (1) sayılı tablonun I/1-a fıkrasına göre nispi damga vergisi bu konudaki işlemden ise 492 sayılı Kanuna bağlı (2) sayılı tarifenin I/1 pozisyonu gereğince nispi harç tahsili icabeder.

 

           Diğer taraftan, daha önce yapılan sözleşmenin, 285 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamında yapılan alımlara ilişkin olması ve dolayısıyla damga vergisi ve harç muafiyetinin bulunması durumunda, daha sonra ek olarak düzenlenecek garanti taahhüdünün de damga vergisi ve harç istisnasından yararlanacağı tabiidir.” denilmektedir.

 

           Bilgilerinizi ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.

           Saygılarımla.

 

BAŞKAN

Hasip DİNÇER

(Ankara 24. Noteri)