1996-36 sayılı genelge

Özü: Bazı feragatnameler Hk.

 

G E N E L G E (36)

 

           Örneği ekli “feragatname” başlıklı işlemde; değer gösterilmesinin zorunlu olup olmadığı, zorunlu ise hangi değerin matrah alınması icabedeceği, harç ve damga vergisinin ne şekilde tahakkuk ve tahsil edileceği konusunda intikal ettirilen tereddütler üzerine, Maliye Bakanlığından görüş istenmiş idi.

           Yönetim Kurulunun 08.08.1996 günlü toplantısında görüşülen, Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğünün 30.07.1996 günlü 35752 sayılı cevabi yazısında:

 

           “Bilindiği üzere, 492 sayılı Harçlar Kanununun 42 nci maddesinde, “Değer veya ağırlık ölçüsüne göre harca tabi işlemlerde (2) sayılı tarifede yazılı değer veya ağırlık esastır.

           Menkul ve gayrimenkul mallar hakkında alım, satım, taahhüt ve rehinle ilgili her nevi mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesi mecburidir...” denilmiştir. 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 10 uncu maddesinde de “Damga vergisi nispi veya maktu olarak alınır. Nispi vergide, kağıtların nevi ve mahiyetlerine göre, bu kağıtlarda yazılı belli para maktu vergide kağıtların mahiyetleri esastır.

           Belli para terimi, kağıtların ihtiva ettiği veya bunlarda yazılı rakamların hasıl edeceği parayı ifade eder.” hükmüne yer verilmiştir.

 

           Söz konusu madde hükümleri karşısında yazınız ekini teşkil eden feragatnamede feragat eden, bir trafik kazası neticesinde aracında meydana gelen hasar sebebiyle İhlas Sigorta Anonim Şirketi’nden hasar bedeli talebinde bulunmayacağını kabul ve beyan ile sigorta şirketi hakkındaki dava ve talep hakkından da feragat etmektedir.

 

           İncelenmesinden de görüleceği gibi, sözü edilen kağıt 42 nci maddede belirtilen manada menkul ve gayrimenkul bir malın aynına yönelik bir taahhüdü ihtiva etmediği gibi, belli bir meblağ açısından da herhangi bir borca konu teşkil etmemektedir.

 

           Bu nedenle, inceleme konusu feragatname 488 sayılı Damga Vergisi Kanununa ekli (1) sayılı tabloda belirtilen vergiye tabi kağıtlar arasında yer almadığından    damga   vergisine  tabi   tutulmaması,  bu  konuda  noterde  yapılacak işlemlerin ise 492 sayılı Harçlar Kanununa bağlı (2) sayılı tarifenin II/1 pozisyonu gereğince maktu harca tabi tutulması icabeder.” denilmektedir.

           Bilgilerinizi ve buna göre işlem yapılmasını rica ederim.

           Saygılarımla,

BAŞKAN

Hasip DİNÇER

(Ankara 24. Noteri)

 

FERAGATNAME

           23.12.1995 tarihinde Boyabat İlçesi Adnan Menderes Bulvarında 57 DC 420 plakalı araç ile 08 AP 095 plakalı aracın çarpışması sırasında olay yerinde bulunan 34 PLM 62 plakalı aracımda meydana gelen hasardan dolayı İhlas Sigorta AŞ’den hiçbir maddi talebim olmayacağını, İhlas Sigorta AŞ’nin 57 DC 420 plaka sayılı vasıtaya yapmış  olduğu sigortadan faydalanmayacağımı kabul ve beyan ile Sigorta Şirketi hakkındaki dava ve talep hakkımdan şimdiden feragat ederim.

Feragat Eden    :