1996-33 sayılı genelge

Kamu idarelerine verilmek üzere ilgili mevzuatla belirlenen kurallara uyulacağına ilişkin olarak düzenlenen taahhütnameler hakkında bu hüküm uygulanmaz." Harçlar Kanununun 42/2. maddesi  ve 2008/25 sayılı genelge ile birlikte değerlendirilmelidir.


Özü: Bazı taahhütnameler Hk.

 

G E N E L G E( 33 )

 

 İntikal ettirilen tereddütler üzerine örnekleri ekli, Dış Ticaret Müsteşarlığına ve TSE. Bölge Müdürlüğüne verilen Taahhütnamelerde, değer gösterilmesinin zorunlu olup olmadığı, harç ve damga vergisinin ne şekilde tahakkuk ve tahsil edileceği konularında Maliye Bakanlığından görüş istenmiş idi.

 Yönetim Kurulunun 08.08.1996 günlü toplantısında görüşülen, Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğünün 30.07.1996 günlü 35749 sayılı cevabi yazısında:

 “Bilindiği üzere, 492 sayılı Harçlar Kanununun 42 nci maddesinde, “Değer veya ağırlık ölçüsüne göre harca tabi işlemlerde (2) sayılı tarifede yazılı değer veya ağırlık esastır. Menkul ve gayrimenkul mallar hakkında alım, satım, taahhüt ve rehinle ilgili her nevi mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesi mecburidir....”  denilmiş, aynı Kanuna bağlı (2) sayılı tarifenin I/1 pozisyonunda ise, muayyen bir meblağı ihtiva eden her nevi senet, mukavele, ve kağıtlardan beher imza için binde 0,60  nispetinde harç alınacağı belirtilmiştir.

 Anılan maddede menkul ve gayrimenkul malların alım, satım, taahhüt ve rehin işlemlerini kapsayan her nevi mukavele senet ve kağıtlarda değer gösterilmesinin zorunlu olduğu belirtilmiştir.

 Yazınız ekini teşkil eden 1 inci taahhütnamede, ithal edilecek kazan isimli maddenin dış ticarette standardizasyon mevzuatına göre uymak zorunda olduğu TS standartlarına göre Türk Standartları Enstitüsü tarafından yapılacak test ve değerlendirme sonucu standarda uygun çıkmaması halinde, malı yurt dışına çıkaracağını veya malın (CIF) değerinin % 60 ının test raporu tarihindeki kur üzerinden hesaplanarak, TL. karşılığını Dış Ticaret Müsteşarlığı Döner Sermaye İşletmesine irad kaydedilmek üzere ödeyeceğini kabul ve taahhüt etmektedir. İkinci taahhütnamede de, firmaları adına gelen Erenköy Giriş Gümrük Müdürlüğünün 27859 sayı ve 18/04/1996 günlü giriş beyannamesi ile ithal edilecek kazanları Türk Standartları Enstitüsünce muayyene etmeden satmayacaklarını, devretmeyeceklerini ve işletmeye açmayacaklarını beyan ve taahhüt etmektedirler.

 İncelenmesinden de anlaşılacağı üzere, düzenleme şekli itibariyle söz konusu kağıtlarda menkul malın aynına yönelik bir taahhüt düzenlenmiş bulunmaktadır.

 Bu nedenle, yazınız ekinde bulunan taahhütnamelerde, taahhüt konusu olan malların rayiç değerinin gösterilmesi ve taahhütnamelerin bu bedel üzerinden nispi damga vergisi ve harca tabi tutulması gerekmektedir.” denilmektedir.

           Bilgilerinizi ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.

           Saygılarımla.

BAŞKAN

Hasip DİNÇER

(Ankara 24.Noteri)