1996-32 sayılı genelge

Özü: Gümrük Müdürlüğüne verilen araçla ilgili bazı dilekçeler Hk.

 

G E N E L G E( 32 )

 

           Örneği ekli, Gümrük Müdürlüğüne verilen araçlarla ilgili kağıtlar bakımından intikal eden tereddütler üzerine Maliye Bakanlığından görüş istenilmişti.

 

           Yönetim Kurulunun 08.08.1996 günlü toplantısında görüşülen Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğünün 30.07.1996 günlü 35754 sayılı yazısında:

 

           “İlgi yazınız ekinde yer alan kağıtta, bu kağıdı düzenleyen şirket, istihdam ettiği bir çalışanının yurtdışından getirdiği otomobilini görevli olduğu şirket garajına bırakarak, görevi gereği sık sık yurtdışına çıktığını dolayısıyla çıkış ve girişlerinde, gümrük idarelerince bu kişinin pasaportunda yazılı otomobil ibaresinin dikkate alınmamasını ve bununla ilgili her türlü sorumluluğun kendilerine ait olduğunu belirtmektedir.

 

           Bilindiği üzere, 492 sayılı Harçlar Kanununun 42 nci maddesinde, menkul ve gayrimenkul mallar hakkında alım, satım, taahhüt ve rehinle ilgili her nevi mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesinin mecburi olduğu hükme bağlanmıştır. Ayrıca, 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 nci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olacağı, hükme bağlanmıştır. Aynı Kanunun 10 ncu maddesinde de, “Damga Vergisi nispi veya maktu olarak alınır. Nispi vergide, kağıtların nevi ve mahiyetlerine göre, bu kağıtlarda yazılı belli para, maktu vergide kağıtların mahiyetleri esastır.

 

           Belli para terimi, kağıtların ihtiva ettiği veya bunlarda yazılı rakamların hasıl edeceği parayı ifade eder.” hükmü yer almıştır.

 

           Yukarıda belirtilen hükümler karşısında, Adalet Bakanlığınca da dilekçe mahiyetinde olduğu kabul edilen kağıt muhtevası itibariyle Harçlar Kanununun 42 nci maddesinde belirtilen manada menkul ve gayrimenkul bir malın alımı, satımı, rehni veya aynına yönelik başkaca bir taahhüdü ihtiva etmemekte, belli bir para tutarına ilişkin taahhüt veya borca da konu teşkil etmemektedir. Dolayısıyla, söz konusu kağıt değer gösterilmesi zorunlu kağıtlar meyanında bulunmamaktadır.

 

           Buna göre, 488 sayılı Damga Vergisi Kanununa ekli (1) sayılı tabloda vergiye tabi kağıtlar arasında yer almayan söz konusu kağıdın (dilekçenin) damga vergisine tabi tutulmaması, bu kağıtla ilgili noter işlemlerinin ise 492 sayılı Kanuna bağlı (2) sayılı tarifenin II/1 nci pozisyonu uyarınca maktu harca tabi tutulması icabeder” denilmektedir.

           Bilgilerinizi ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.

           Saygılarımla.

                                                                                               BAŞKAN

                                                                                          Hasip DİNÇER

                                                                                        (Ankara 24.Noteri)