1996-29 sayılı genelge

Özü: İmalat hatalarında bedelsiz yenilemeye yönelik taahhütnameler Hk.

 

G E N E L G E( 29 )

 

 

           “MSB. İnşaat Emlak Daire Başkanlığına karşı taahhüdüm altında bulunan 7.000.000.000.-TL. keşif bedelli Aydın 54002 Muh.B1.ne 7 adet iglo tipi cephanelik yapılması işi bünyesindeki tecrit imalatlarının herhangi bir imalat hatalarından dolayı sızdırması halinde 5 yıl müddetle bedelsiz olarak yenilemeyi kabul ve taahhüt ederim.”

           Şeklindeki işlemde matrahın ne olması gerekeceği, harç ve damga vergisinin ne şekilde alınacağı konusunda Maliye Bakanlığından görüş istenmiş idi.

           Gelirler Genel Müdürlüğünün 02.04.1996 günlü 13377 sayılı yazılarında:

           “ Bilindiği üzere, 492 sayılı Harçlar Kanununun 42. maddesinde, “değer veya ağırlık ölçüsüne göre harca tabi işlemlerde (2) sayılı tarifede yazılı değer veya ağırlık esastır.

           Menkul ve gayrimenkul mallar hakkında alım, satım, taahhüt ve rehinle ilgili her nevi mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesi mecburidir. rehin bordroları hakkında bu hüküm uygulanmaz denilmiştir.

           Anılan maddede menkul ve gayrimenkul malların alım, satım, taahhüt ve rehin işlemlerini kapsayan her nevi mukavele senet ve kağıtlarda değer gösterilmesinin zorunlu olduğu açıkca belirtilmiştir.

           Bu meyanda, yazınız ekinde yer alan taahhütnamenin incelenmesinden taahhütte bulunanın, Milli Savunma Bakanlığına karşı taahhüdü altında bulunan 7.000.000.000.-TL. keşif bedelli cephanelik yapılması işini değil, bu işin içerisinde gerçekleştirilen tecrit imalatlarından doğan hataları 5 yıl süre ile ücretsiz olarak tazmin etmeyi taahhüt ettiği anlaşılmaktadır.

           Bu nedenle, değer gösterilmesi zorunlu kağıtlar meyanında bulunan bahse konu taahhütnamede, yapılan işin içerisinde yer alan tecrit imalatlarının, ihale makamınca teyit edilmek kaydıyla bilinen veya tahmini değerinin belli para olarak gösterilmesi ve bu bedel üzerinden nispi harcın ve nispi damga vergisinin tahsili gerekmektedir” denilmektedir.

           Bilginizi ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.

           Saygılarımla.

                                                                                               BAŞKAN

                                                                                          Hasip DİNÇER

                                                                                        (Ankara 24.Noteri)