1996-23 sayılı genelge

Özü: Bazı araçların belli güzergahta çalıştırılacağına ilişkin taahhütnameler Hk.

 

G E N E L G E ( 23 )

 

           Maliye Bakanlığından gönderilen 08.03.1996 tarih ve 9412 sayılı yazıda:

        “Bilindiği üzere 492 sayılı Harçlar Kanununun 42 nci maddesinde, değer veya ağırlık ölçüsüne göre harca tabi değerlerde 2 sayılı tarifede yazılı değer ve ağırlık esastır.

        Menkul ve gayrimenkul mallar hakkında alım, satım, taahhüt ve rehinle ilgili her nevi mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesi mecburidir. Rehin bordroları hakkında bu hüküm uygulanmaz denilmiştir.

        Mezkur Kanun hükmünün incelenmesinden de anlaşılacağı üzere menkul ve gayrimenkul malların alım ve satım, taahhüt ve rehin işlemlerini kapsayan her nevi mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesinin zorunlu olduğu belirtilmiştir.

 

        Yazınız eki taahhütnamede, taahhütte bulunan, adına kayıtlı araçla Harem-E-5 yolunu takiben Gebze güzergahından başka bir güzergahta çalışmayacağını, bu hususta resmi makamlardan herhangi bir talepte bulunmayacağını belirtmektedir.

 

        İncelenmesinden de anlaşılacağı üzere aracın belli sınırlar içinde çalıştırılacağına ilişkin taahhüt aracın aynına yönelik bulunmamakta, ayrıca taahhüt metninde belli veya hesaplanabilir para miktarına ilişkin üstlenme de yer almamaktadır.

 

        Bu nedenle, sözü edilen kağıdın 488 sayılı Damga Vergisi Kanununa ekli 1 sayılı tablonun I-1/b pozisyonu gereğince maktu damga vergisine, bu konudaki noter işlemlerinin ise, 492 sayılı Harçlar Kanununa bağlı 2 sayılı tarifenin II/1 pozisyonu gereğince maktu harca tabi tutulması gerekmektedir.” denilmektedir.

 

        İşlem örneği genelge arkasına aynen çıkarılmıştır.

           Bilginizi ve buna göre işlem ifasını rica ederim.

           Saygılarımla,

 

BAŞKAN

Hasip DİNÇER                                                                                                                        

(Ankara 24. Noteri)