1996-16 sayılı genelge

Özü: Düzenleme taahhütname başlıklı işlem Hk.

 

G E N E L G E( 16 )

 

 Bir sorumuz üzerine Maliye Bakanlığından gönderilen 29.02.1996 tarih ve 8209 sayılı yazıda:

 “Önceki yazınızda, düzenleme taahhütname başlığı ile düzenlenen ve istimlak edilen taşınmaz sebebi ile takdir komisyonu kararına itiraz etmeyeceklerini ve bedel artırımına gitmeyeceklerine ilişkin düzenlenen taahhütnamede değer gösterilip gösterilmeyeceği hususunun bildirilmesi istenilmiş ve buna cevaben gönderilen yazımızda söz konusu kağıtta takdir komisyonunca belirlenen değerin belli bir değer olarak gösterilerek bu değer üzerinden nisbi damga vergisi ve harca tabi tutulması gerektiği hakkındaki yazımızın yeniden bildirilen görüşler çerçevesinde değerlendirilmesi istenilmekle konu incelendi.

 Konu hakkında Adalet Bakanlığı ile yapılan yazışmalar neticesinde, yazınızda bahsi geçen kağıdın feragatname olarak değerlendirilmesinin gerektiği sonucuna varılmış olup, feragatnameler 488 sayılı Damga Vergisi Kanununa ekli (1) sayılı tabloda belirtilen kağıtlar arasında yer almadığından damga vergisine tabi tutulmaması gerekir. Ayrıca, bu kağıt, düzenleme şekli itibariyle 492 sayılı Harçlar Kanununun 42 nci maddesinde belirtilen manada değer gösterilmesi zorunlu kağıtlar meyanında da bulunmadığından, bu konuda noterliklerde yapılacak işlemlerin maktu harca tabi tutulması icap eder.” denilmektedir.

           Bilginizi ve gereğini rica ederim.

           Saygılarımla,

 

BAŞKAN

Hasip DİNÇER

(Ankara 24. Noteri)

 


 

İŞLEM ÖRNEĞİ

 

DÜZENLEME TAAHHÜTNAME

 

           Aşağıda mühür ve imzası bulunan ben .....Noteri görevim başında iken .....Akgül Tekçe (taahhüt eden sıfatı ile) ve yine ............Aydın Yılmaz Usluca (taahhüt eden sıfatı ile) bana başvurarak bir taahhütname tanzimini istediler.

 

           ......ilgililer şu suret ile söze başladılar.

           Hisseli olarak maliki bulunduğumuz ve mahalli tapu sicilinde hududu ve evsafı saireleri kayıtlı ........ İli ...... İlçesi .... Mahallesi .... mevkiinde kain tapunun..pafta........ada ve....parselinde kayıtlı....metrekare yüzölçümlü taşınmazımızın ....belediye başkanlığınca hazırlanan imar planı tadilat değişikliği ve krokisi gereğince Hükümet Konağı bahçesine isabet eden ve park sahası olarak gösterilen 1893 metrekarelik kısmı için verilen ve tarafımıza 21.05.1993 gün ve 171 sayılı yazı ekinde tebliğ edilen kıymet takdir komisyonu kararına itiraz etmeyeceğimizi ve bedel artırımına gitmeyeceğimizi ve komisyon kararını aynen kabul edeceğimizi kabul ve taahhüt ederiz diye sözlerini bitirdiler.

 

           Tutanak yazıldıktan sonra okur yazar olan ilgililere okunmak üzere verildi. İlgililer tutanağı tamamen okuduktan sonra arzularını ve tüm isteklerini kapsadığını söyleyerek tutanağın altı hep birlikte imzalanıp mühürlendi. (Yazı ve rakamla tarih ve imzalar)