1995-82 sayılı genelge

Kamu idarelerine verilmek üzere ilgili mevzuatla belirlenen kurallara uyulacağına ilişkin olarak düzenlenen taahhütnameler hakkında bu hüküm uygulanmaz." Harçlar Kanununun 42/2. maddesi  ve 2008/25 sayılı genelge ile birlikte değerlendirilmelidir.


Ankara,  17.11.1995

Özü: Akaryakıt taşıma işlemleri nedeniyle verilen taahhütnameler hk.

 

GENELGE 82

 

           Maliye Bakanlığından gönderilen 06.11.1995 tarih ve 61495 sayılı yazıda:

           “Yazınız ve ekinde yer alan taahhütnamenin incelenmesinde taahhütte bulunan, Petrol Ofisi A.Ş. tarafından kendilerine teslim edilen transit yakıtı eksiksiz ve standartlara uygun olarak bu kuruluşun Samsun Bölge Müdürlüğüne teslim edeceklerini, malın teslimine kadar geçecek süre zarfında ve teslim anında olabilecek her türlü risk ve zararın taraflarından karşılanacağı, transit yakıtın noksan teslim edilmesi halinde petrol ofisi adına doğabilecek her türlü vergi, resmi ve harçları cezaları ile birlikte ödeyeceğini taahhüt etmektedir.

 Harçlar Kanununun 42 nci maddesi hükmünün incelenmesinden de görüleceği gibi, menkul ve gayrimenkul malların alım, satım, taahhüt ve rehin işlemlerini kapsayan her nevi mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesi zorunlu bulunmaktadır.

 Yazınız ekinde yer alan taahhütname düzenleme şekli itibariyle 42 nci maddede belirtilen manada menkul malın aynına yönelik bir taahhüdü ihtiva etmekte, ancak taahhütnamede taahhüt konusu menkul malın nevi belli olmakla beraber cinsi ve miktarı belirtilmemektedir.

 Buna göre belli değer gösterilmesi mecburi bulunan bu taahhütnamede, taşımaya konu yakıtın tahmini rayiç değerinin gösterilerek bu değer üzerinden nisbi harç ve nisbi damga vergisinin tahsili gerekli bulunmaktadır.” denilmektedir. söz konusu işlem örneği genelgemiz ekinde bilginize sunulmuştur.  Gereğini rica ederim.

 

BAŞKAN

Hasip DİNÇER

(Ankara 24. Noteri)


EK:1 işlem örneği

 

T A A H H Ü T N A M E

 Gümrük Yönetmeliğinin 1380-1381 maddelerine göre yerli ve yabancı gemilerin transit ihrakiyelerini karşılamak üzere Petrol Ofisi A.Ş. tarafından ihrakiyelerin Kırıkkale Rafinerisinden tarafımıza teslim edilen transit yakıtı eksiksiz ve standartlara uygun evsafta Petrol Ofisi A.Ş. Samsun Bölge Müdürlüğüne teslim edeceğimizi, rafineriden yüklemeden anılan bölge müdürlüğüne teslime kadar yolda geçecek süre zarfında ve teslim anında doğabilecek her türlü risk ve zararın tarafımızdan karşılanacağını transit yakıtın noksan, bozuk teslim edilmesi halinde doğabilecek her türlü vergi, resim ve harçları cezaları tarafımıza bildirilmesinden itibaren 10 gün içinde Petrol Ofisi A.Ş.ye ödeyeceğimizi beyan ve taahhüt ederiz.

                                                                                                           İmza

                                                                                                           ve Noter tasdiki