1995-8 sayılı genelge

ANKARA 31.1.1995

Özü : Bazı işlem tercümelerine ilişkin 1994/17 sayılı Birlik genelgesi ile bazı işlemlerden alınacak damga vergisi konulu 1994/34 sayılı Birlik genelgesi içinde yer alan Maliye Bakanlığının iki görüşü arasında mevcut olduğu saptanan mübayenet hak.

 

GENELGE 8

 

Bazı işlem tercümelerine ilişkin 25.2.1994 tarih ve 17 sayılı Birlik genelgesi ile bazı işlemlerden alınacak damga vergisi konulu 1.6.1994 tarih ve 34 sayılı Birlik genelgesi içinde yer alan Maliye Bakanlığının iki görüşü arasında mevcut olduğu saptanan mübayenet üzerine, konunun yeniden görüşülmesi ve bu mütalalar arasında tereddüte sebep olan hususların giderilmesi Maliye Bakanlığından istenmiş idi.

 

Bu talebimiz üzerine anılan Bakanlık Gelirler Genel Müdürlüğünden gönderilen 30.12.1994 tarih ve 85675 sayılı yazıda :

 

"İncelenmesi ile de görüleceği üzere, 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 3 ncü maddesinin 3 ncü fıkrasında, yabancı memleketlerde Türkiye'deki yabancı elçilik ve konsolosluklarda düzenlenen kağıtların vergisini, Türkiye'de bu kağıtları resmi dairelere ibraz eden, üzerlerinde devir veya ciro işlemleri yapanlar veya herhangi bir suretle hükmünden faydalananlar öderler. Ancak bunlardan ticari veya mütedavil kağıt mahiyetinde bulunanların vergisini, bunları en evvel satan veya kabul veya başka suretle kullanan kişilerin ödeyeceği, aynı Kanuna ekli (1) sayılı tablonun IV-makbuzlar ve diğer kağıtlar bölümünün 2/b fıkrasında da, Kanun hükümlerine göre resmi dairelere verilen diğer beyannamelerin fıkralar halinde nevine göre tabi olacağı damga vergisi miktarları açıklanmıştır.

 

Bu nedenle, ilgi (b)'de kayıtlı yazımızda, resmi dairelere verilmesi halinde damga vergisine tabi olan beyannamelerin resmi daire sayılmayan noterlerde yapılacak tercümesinin damga vergisine tabi tutulması gerektiği belirtilmiştir.

 

Diğer taraftan, sadece resmi daireye verildiğinde damga vergisine tabi tutulması gereken beyanname dışında kalan ve yurt dışında düzenlenerek tercümesinin yapılması için notere getirilen kağıdın 488 sayılı Kanuna ekli (1 ) sayılı tabloda yer alan kağıtlardan olması durumunda söz konusu kağıdın notere tevdi edilmesi resmi daireye ibraz kapsamında mütalaa edilmemekle birlikte noterlikte tercümesinin yaptırılmasıyla bu kağıdın hükmünden yararlanılmış olacağından, 488 sayılı Kanunun 3 ncü maddesi hükmü gereğince bu kağıda ilişkin damga vergisi mükellefiyetinin kağıdın hükmünden istifade edenler tarafından Kanuna ekli (1 ) sayılı tabloda belirtilen miktar veya nisbetlerde yerine getirilmesi gerekir." denilmektedir.

 

Bilginizi ve işbu yazının 1994 /17 ve 1994/34 sayılı Birlik genelgeleri ile birlikte değerlendirilerek uygulamanın buna göre yapılmasını rica ederim. Saygılarımla.

 

BAŞKAN

Hasip DİNÇER

(Ankara 24. Noteri)