1995-79 sayılı genelge

Ankara,  17.11.1995

Özü: 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamalarının Düzenlenmesine İlişkin Kanun Muafiyeti Hk.

 

GENELGE 79

 

           24.11.1994 günlü ve 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamalarının Düzenlenmesine ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 27 nci maddesinin a bendinde: “Bu kanun hükümleri gereğince yapılacak özelleştirme uygulamalarına ilişkin işlemler (sözleşmeler dahil) Katma Değer Vergisi hariç her türlü vergi, resim ve harçtan muaftır.” denilmekte olduğu malumunuzdur.

 

           Konu Yönetim Kurulumuzda görüşülmüş ve bu muafiyetin nitelik ve sınırlarının ne olduğu ve hangi alanlardaki işlemleri kaplayacağı yolunda Maliye Bakanlığından görüş istenmesine karar verilmiştir. Karar gereği yerine getirilmiş olup, bu konuda anılan Bakanlıktan gönderilen 23.10.1995 tarih ve 58780 sayılı yazıda sonuç olarak:

 

           “.....özelleştirmeye ilişkin işlemlere uygulanması gereken vergi, resim ve harç muafiyeti ile ilgili olarak, genel mahiyetli görüş bildirilmesine imkan bulunmamaktadır. Zira önceden verilecek böyle bir görüşün uygulamacı kuruluşları yanıltabileceği gibi, yorum farklılıkları sebebiyle ilgililere sorumluluk yüklenmesi de ihtimal dahilinde bulunmaktadır.

 

           Bu nedenlerle, vergi, resim ve harcı gerektiren ve fakat muafiyet uygulaması konusunda tereddüte düşülen konuların, işlemin vasfı, mahiyeti ve tarafları da bildirilmek suretiyle Bakanlığımıza başvurulması halinde bu olaya münhasır olarak istenilecek görüş taleplerinin değerlendirileceği tabiidir.” denilmektedir. Bilginizi ve söz konusu işlemler hakkında bu mütalaa çerçevesinde işlem yapılmasını rica ederim.Saygılarımla,

 

BAŞKAN

Hasip DİNÇER

(Ankara 24. Noteri)