1995-70 sayılı genelge

ANKARA, 06.09.1995

Öz : Bazı taahhütnameler hakkında

 

GENELGE 70

 

       Maliye Bakanlığından gönderilen 10.07.1995 tarih ve 37594 sayılı yazıda 492 sayılı Harçlar Kanununun 42 nci maddesi hükmü açıklandıktan sonra;

       “Yazınız ekinde yer alan ve belediyenin çöp toplama, nakli ve süpürme işi ile ilgili açtığı ihaleye katılabilmek için düzenlenmesi gereken belgeler arasında yer alan birinci taahhütnamede, ihalenin uhdesinde kalması halinde kaç kişi çalıştırılacağı belirtilmektedir. Sözü edilen kağıt bu şekli ile menkul ve gayrimenkul bir malın aynına yönelik bir taahhüdü ihtiva etmediği gibi, bir para miktarına da konu teşkil etmemektedir. Dolayısıyla inceleme konusu taahhütname değer gösterilmesi zorunlu kağıtlar meyanında bulunmamaktadır.

       Öte yandan, ikinci taahhütnamede ise ihaleyi kazanan şirketçe ihale konusu çöp toplama ve nakli işinde kullanılmak üzere belediyece gösterilecek çöp araçlarının hali hazır durumu ile kabul edildiği ve ihale sonrası çıkacak bakım, tamir ile diğer masraflarının ihaleyi kazanan şirketçe karşılanacağı taahhüt edilmektedir.

       İncelenmesinden de görüleceği gibi, bu taahhütname de 42 nci maddede belirtilen manada menkul ve gayrimenkul bir malın aynına yönelik bir taahhüdü ihtiva etmediği gibi, belli bir para miktarına da konu teşkil etmemektedir. Taahhüt, söz konusu araçların ilerideki bakım, tamir ve diğer masraflarının karşılanmasına ilişkin olup, bu masrafların da taahhüt tarihinde miktaren bilinmesine imkan bulunmamaktadır. Dolayısıyle söz konusu taahhütnamede de değer gösterilmesi zorunluluğu bulunmamaktadır.

       Bu nedenlerle söz konusu taahhütnamelerin 488 sayılı Damga Vergisi Kanununa göre maktu damga vergisine ve bu konuda noterde yapılacak işlemlerin ise 492 sayılı Harçlar Kanunu hükümleri gereğince maktu harca tabi tutulması gerekmektedir.” denilmektedir.Konuya ilişkin iki adet taahhütname örneği genelge arkasına çıkarılmıştır. Bilginizi ve gereğini rica ederim.Saygılarımla.

 

      BAŞKAN

  Hasip DİNÇER

(Ankara 24. Noteri)


                                                   

ÖRNEK  1

TAAHHÜTNAME

 

       Mersin Toroslar Belediyesi tarafından yapılacak olan 21 mahalle, cadde, sokak, alan, pazar yerleri ve işyerlerinin çöp toplama, süpürme, düzenli depolama alanlarına nakli işleri ihalesi şirketimiz uhdesinde kaldığı takdirde, bu işlerde enaz 96 (doksanaltı) kişi çalıştıracağımı beyan ve taahhüt ederim.

TAAHHÜT EDEN: İsim-Adres-İmza

(Noter Tasdiki)


ÖRNEK 2

TAAHHÜTNAME

       Mersin Akdeniz Belediyesi sınırları içinde belirtilen mahallelerin çöp toplama, nakil ve süpürme işi ihalesi şartnamesinin 9 ncu maddesi gereğince araçları tek tek görerek halihazır durumları ile kabul ettim. İhale sonrası çıkacak tamir, bakım ve diğer masraflarına itiraz etmeyeceğimi şimdiden kabul, beyan ve taahhüt ederim.

TAAHHÜT EDEN: İsim-Adres-İmza

(Noter Tasdiki)