1995-59 sayılı genelge

ANKARA 22.08.1995

Özü :Kat karşılığı inşaat sözleşmeleri Hk.

 

GENELGE 59

 

İLGİ: 1991/7 sayılı genelgemiz.

Kat karşılığı inşaat sözleşmelerinde gösterilmesi gereken değerin, inşaata tahsis edilen arsanın en son emlak vergisi beyannamesinde beyan edilen emlak vergisi değerinden az olamıyacağına işaret eden Maliye Bakanlığı görüşü ilgi genelgemizle noterliklere duyurulmuştu.

 

Uygulamada bu değerin ne suretle saptanacağı konusunda doğan tereddütler üzerine, noterlikçe bu değer bakımından araştırma yapma imkanı bulunmadığı, esasen sorumluluğun bildirimde bulunan taraflara ait olması gerektiğinden bahisle Maliye Bakanlığına yazılan yazımıza Gelirler Genel Müdürlüğünün 17.07.1995 gün 39463 sayılı yazısı ile verilen cevapta:

 

"İlgi yazılar konusunu teşkil eden kat karşılığı arsa devri ve inşaat sözleşmelerinde gösterilecek değerin arsalarını kat karşılığı müteahhitlere veren kişilerin müteahhitlerle yaptığı kat karşılığı inşaat sözleşmelerinde inşaata tahsis edilen arsanın en son emlak vergisi beyannamesinde beyan edilen emlak vergisi değerinden az olamayacağı belirtilmişti.

 

Bu defa ilgi (c) yazınızla, noterlerin bu sözleşmelerde ilgililerce beyan edilen değerin, sözleşmeye konu arsanın en son emlak vergisi beyannamesinde beyan edilen değerin üzerinde olup olmadığını araştırmak yetki ve görevinin olmadığı, araştırılmasına olanak bulunmadığı ve işlem değerinin emlak vergisinden az olamıyacağı yolundaki kurala uymama sorumluluğunun değer konusunda bildirimde bulunan ilgili taraflara ait olmasının gerektiği belirtilmektedir.

 

Bilindiği gibi, bu nevi kat karşılığı arsa devir ve inşaat sözleşmelerinde gösterilecek değer, arsanın en son emlak vergisi beyannamesinde yer alan emlak vergisi değerinden az olamayacaktır. Ancak, noterlerin ilgililerce beyan edilen bu değerin emlak vergisi değerinin altında bulunup bulunmadığı hususlarını işlem safhasında araştırmak ve tesbit etmek imkanlarının bulunmadığı Bakanlığımızca da kabul edilmektedir. Ancak, bu kabil işlemlerin teamülen çok düşük gösterildiği konusunda tereddüt olmayan değerler üzerinden yapılamayacağı da muhakkaktır.

 

Bu nedenlerle, noterlerin, kat karşılığı arsa devri ve inşaat sözleşmeleri ile ilgili işlemlerde, gerekli değer esasının tatbikinde değerin arsanın en son emlak vergisi beyannamesinde yer alan emlak vergisi değerinden az olamayacağı hususunda ilgilileri ikaz etmeleri ve bu şekilde yapılacak ikazın da bahse konu sözleşmede belirtilmesi gerekmektedir." denilmektedir.

Bilginizi ve buna göre işlem yapılmasını rica ederim.

 

Saygılarımla.

BAŞKAN

Hasip DİNÇER

(Ankara 24. Noteri)