1995-57 sayılı genelge

ANKARA 22.08.1995

Özü :Belediye Meclisi Toplantı kararı Hk.

 

GENELGE 57

 

Noterlikte düzenlendikten sonra tercüme edilerek dış ülkelerden alınacak kredi için başvuruya ekleneceğinden bahisle, Belediye Meclisinin bir toplantısında alınan kararları belirten, Meclis Başkanı ve Katiplerin imzalarını içeren "1 - Belediyenin malvarlığı 2-1994 Mali yılı gelirleri 3- Belediyenin 1995 yılı imar programında bulunan yapılması planlanan yatırımlar" başlıkları altında düzenlenmiş, her bir kalem için değerleri belirtilen ve her birbölüm için ayrıca toplam değerlerin yazılı bulunduğu bir karar tutanağı noterliğe ibraz edilerek;

 

a) Bu kağıdın karar örneği olarak örneğinin çıkartılması ve yabancı dile çevrilmesi halinde, veya,

b) Beyanname olarak düzenlenmesi, imzanın onaylanması, yabancı dile çevrilmesi halinde, Harç ve damga vergisinin ne suretle alınacağı konusunda tereddütler intikal etmiş, konu hakkında Maliye Bakanlığından görüş istenmiş idi.

 

Anılan Bakanlık Gelirler Genel Müdürlüğünün 19.07.1995 günlü 39956 sayılı cevabi yazısında:

"Bilindiği üzere, 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 nci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olacağı, hükme bağlanmıştır. Incelenmesinden de görüleceği üzere, Belediyenin taşınır ve taşınmaz mal varlığını, yıllık gelirini ve yapacağı yatırımlarını konu alan "Belediye Meclisi Olağanüstü Toplantı Kararı" anılan Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yer alan kağıtlardan olmadığından, damga vergisine tabi tutulması mümkün değildir.

 

Öte yandan, 488 sayılı Kanuna ekli (1 ) sayılı tablonun IV- Makbuzlar ve diğer kağıtlar bölümünün 4 üncü fıkrası gereğince, aslı vergiye tabi olmayan "Belediye Meclisi Olaganüstü Toplantı Kararı"nın noterlikte çıkarılacak (suret) örneğinin de damga vergisine tabi tutulmaması gerekir.

 

Diğer taraftan, 492 sayılı Harçlar Kanununa bağlı (2) sayılı tarifenin Maktu harçlar bölümünün suretler ve tercümeler başlıklı 5 inci fıkrasının (a) bendinde, ilgililere veya ibraz edenlere verilecek her türlü mukavele senet, yazılı kağıt ve kayıt suretlerinin ve fotokopilerinin beher sayfasından alınacak harç miktarı, (b) bendinde ise tercüme suretleri ve yabancı dille yazılmış kağıtların suretleri ve fotokopilerinin beher sayfasından alınacak harç miktarı belirtilmiştir.

 

Bu çerçevede, 492 sayılı Kanunun 42 nci maddesinde belirtilen manada herhangi bir borca taalluk etmediği gibi menkul veya gayrimenkul bir malın aynına ilişkin taahhüdü de ihtiva etmeyen kararın örneğinin çıkartılması işleminden, Kanuna bağlı (2) sayılı tarifenin II-5-a bendi gereğince, bu kararın yabancı dile çevrilmesi işleminin ise II-5-b bendi gereğince maktu harca tabi tutulması gerekmektedir.

 

Sözü edilen kağıt üzerinde imza tasdiki işlemi yapılması ve bu kağıdın beyanname olarak düşünülmesi hali de işlemden maktu harç alınmasına engel teşkil etmeyecektir." denilmektedir. Bilginizi ve buna göre işlem yapılmasını rica ederim.

Saygılarımla.

 

BAŞKAN

Hasip DİNÇER

(Ankara 24. Noteri)