1995-41 sayılı genelge

ANKARA 22.06.1995

Özü: Bazı muvafakatnameler Hk.

 

GENELGE 41

 

Örneği ekli "muvafakatname" başlıklı işlemde, içeriği ve alınacak harç konusunda tereddütler intikal ettirilmekle, değer gösterilmesinin zorunlu olup olmadığı, harcın ne şekilde tahakkuk ve tahsil olunacağı konularında Maliye Bakanlığından görüş istenilmiş idi. Anılan Bakanlık Gelirler Genel Müdürlüğünün 02,06.1995 gün 29647 sayılı yazılarında:

"Bilindiği üzere, 492 sayılı Harçlar Kanununun 42 nci maddesinde, "Değer veya ağırlık ölçüsüne göre harca tabi işlemlerde (2) sayılı tarifede yazılı değer veya ağırlık esastır.

Menkul ve gayrimenkul malların alım, satım, taahhüt ve rehinle ilgili her nevi mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesi mecburidir. Rehin bordroları hakkında bu hüküm uygulanmaz." denilmektedir.

Anılan maddede menkul ve gayrimenkul malların alım, satım, taahhüt ve rehin işlemlerini kapsayan her nevi mukavele senet ve kağıtlarda değer gösterilmesinin zorunlu olduğu belirtilmiştir.

Ancak, yazınızda yer alan muvafakatname başlıklı kağıtta muhtevası itibariyle belli para yer almamakta, muvafakate konu taşıtın aynına ilişkin herhangi bir taahhüdü de ihtiva etmediğinden, bu kağıtta değer gösterilmesine gerek bulunmamaktadır.

Buna göre, damga vergisi kapsamında yer almayan söz konusu kağıdın (Muvafakatnamenin) sadece 492 sayılı Harçlar Kanununa bağlı (2) sayılı tarifenin II-1 pozisyonu gereğince maktu harca tabi tutulması gerekmektedir." denilmektedir.Bilginizi ve gereğinin buna göre ifasını rica ederim.Saygılarımla.

 

BAŞKAN

Hasip DİNÇER

(Ankara 24. Noteri)


MUVAFAKATNAME

33 NE 911 Plaka no'lu araca TEDAŞ Içel Elektrik Dağıtım Müessesesi'nin araç kiralama ihalesine araç kiraya vermek üzere iştirak eden IMAH LIMITED ŞIRKETI bu ihalenin şartlarına göre kullanılmak üzere tahsis etmeyi düşündüğünden, adı geçenin bu ihale tekliflerini kiraya verilecek araç olarak aracımı beyan etmesine muvafakat ederim.

MUVAFAKAT EDEN

ARIF ASLAN

 

Fatih Mah. GMK Bulvarı Zeyneşarabi Apt. A Blk. 3/15 MENZITLI/MERSIN