1995-39 sayılı genelge

ANKARA 22.06.1995

Özü : Finansal kiralama sözleşmesi örnekleri Hk.

 

GENELGE 39

 

Finansal Kiralama Sözleşmelerinde verilecek suretlerin harç ve damga vergisi istisnası kapsamında olup olmadığı konusunda irıtikal ettirilen tereddütler üzerine, Adalet Bakanlığı Hukuk işleri Genel Müdürlüğünden görüş istenilmiş idi.

 

Anılan Bakanlığının konuyu intikal ettirdiği Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğünün 15.05.1995 günlü 26142 sayılı cevabi yazısında:

"Bilindiği üzere, 492 sayılı Harçlar Kanununun 135 nci maddesinde, "Harçlar sayfa üzerine hesap edildiği hallerde 20 satır bir sayfa ve 50 harf bir satır itibar olunur. Son sayfa 20 satırdan eksik olsa da bir sayfa sayılır." hükmüne yer verilmiş, Kanuna bağlı (2) sayılı tarifenin II-5-a pozisyonunda, yazılı kağıt ve kağıt suretlerinin ve fotokopilerinin beher sayfa hesabı ile harca tabi tutulacağı belirtilmiştir.

 

Öte yandan, 492 sayılı Kanunun 123 ncü maddesi gereğince özel Kanunlarda harçtan muaf tutulan kişilerle istisna edilen işlemlerden harç alınmıyor ise de, 3226 sayılı Finansal Kiralama Kanunun 3011 inci maddesindeki muafiyet hükmü, finansal kiralama sözleşmesinin noterlerce tasdikinden doğan harca müshasır olup, tasdik olunan sözleşmeden suret çıkarılması işleminden doğan harçla bir ilgisi bulunmamaktadır.

 

Bu nedenle, noterde tasdik işlemine tabi olan sözleşmeden, 3226 sayılı kanunun 30/1 inci maddesinde "Sözleşme, her türlü vergi, resim ve harçtan istisnadır." şeklindeki hüküm gereğince harç alınmaması ancak, bunlara ilaveten istenilen örneklerin 492 sayılı Kanun uyarınca harca tabi tutulması icabeder. Harca tabi tutulması gereken örneklerdön alınacak harcın ise, Harçlar Kanununun yukarıda bahsi geçen 135 nci maddesi hükmü gereğince 50 harf bir satır, 20 satır bir sayfa hesabı üzerinden hesaplanarak tahsili gerekmektedir." denilmektedir.Bilgilerinizi ve gereğinin buna göre ifasını rica ederim.Saygılarımla

 

      BAŞKAN

Hasip DİNÇER

(Ankara 24. Noteri)