1995-31 sayılı genelge

19.04.1995

Öz: Bina ısıtma sistemlerinin doğal gaza dönüşümüne ilişkin taahhütnameler Hk.

 

GENELGE   31

 

Binalardaki   ısıtma   sistemlerinin  doğal gaza   dönüştürülmesi  amacı   ile  bazı   kişi   ve kuruluşların   verdikleri   taahhütnamelerde değer gösterilmesi  gerekip gerekmediği   ve gerekiyor ise bu değerin ne  olacağına   ilişkin   bir sorumuza  Maliye Bakanlığından gönderi 1 en  20. 3.1 995  tarihli   cevapta,   öncelikle damga Vergisi  Kanunu   ve Harçlar Kanununun ilgili maddeleri açıklandıktan   sonra   sonuç  olarak:

"Yazınız   ekinde yer alan   taahhütnamelerde doğal gazla çalışan   ısı   sistemlerinin montesi   ve  alt  yapı   çalışmaları   hakkında   çeşitli   taahhütler düzenlenmektedir.   incelenmesinde de görüleceği   üzere,   bahsi  geçen kağıtlardaki   taahhüt1er, yukarıda sözü   edilen  kanun  hükümlerinde  belirtilen  manada   menkul   ve gayrimenkulün  aynına   yönelik   taahhüt 1 er  şeklinde   olmayıp,   doğal-gazla   çalışan  ısı   sistemlerinin montesinde  ve altyapı   çalışmalarında  uyulacak  şartları   ihtiva   etmektedir.   Ayrıca,   söz konusu taahhütnamelerde belirtilen yükümlülükler arasında   önceden para ile  ifade  edilebi1ecek bir değer de  bulunmamak tadır.

Buna   göre  değer gösterilmesi   zorunlu  kağıtlar meyanında bulunmayan   söz konusu   taahhütnamelerin  maktu  damga   vergi sine ve maktu harca   tabi   tutulması   icap  eder.

Ancak,   yazınız   ekindeki   üç numaralı   taahhütnamenin 10 ncu maddesinde   (EGO'ya   taahhüt   ettiğimiz   dönüşüm  işlerinde,   EGO veya  EGO'nun yetkilendirdiği   bir kuruluşun  yaptığı   kontrollerde  belirlenen   eksikliklerin  EGO   tarafından   firmamıza  yazılı olarak  bildirildiği   tarihten   itibaren   30   iş  günü   i çersinde gidereceğimizi, söz konusu  bu   eksik   işleri   gidermediğimiz   takdirde EGO   tarafından   verdiğimi z  banka   teminat  mektubu  kullanılarak   işin   tamamlanmasını   kabul   ve   taahhüt   ederiz. )  denilmektedir.

 

Bu   çerçevede,   488  sayılı  Kanunda  yer  alan   hükümlere göre,   söz konusu   taahhütnamenin  düzenlendiği sırada   taahhütnamenin   10 ncu maddesinde  belirtilen   teminat  mektubunda yer alan para  miktarının  belli   elması   halinde   taahhütnamenin  bu  miktar üzerinden  nisbi   damga   vergisine,   noter  işlemlerinin   ise nisbi harca   tabi   tutulması   gerekmektedir.   Teminat  mektubunun  değerinin belli   olmaması   halinde   ise maktu  damga   vergisi   ve maktu harca   tabi tutulması   gerekeceği   tabiidir." denilmektedir.

söz konusu   dört   adet   taahhütname   örnekleri   genelgeye   eklenmiştir.

Bu  ve  benzeri   işlemi erde  buna  göre  işlem ifasını   rica   ederim.

 

BAŞKAN

HASİP DİNÇER

ANKARA 24. NOTERİ


EK 1. Taahhütname Örnekleri

 

ALT YAPI ÇALIŞMALARINA AIT TAAHHÜTNAME

 

Ankara kenti   içerisindeki veya yeni yerleşim bölgelerindeki mevcut kooperatiflerin ada içi ve binaların servis hatları ile ilave şebeke tesislerini EGO'nun kontrol ve denetimi altında aşağıdaki şartlara ve krokilere uygun olarak yapacağımızı.

Kontrollük ve proje ücretlerini EGO’ya yatıracağımız.

Yerleşim bölgesinin / kooperatifin ada içi ve bina servis hatlarını EGO'nun vereceği onaylı projeye uygun olarak yapacağımızı.

İşleri EGO'nun Teknik Şartnamelerine ve AYKOME yönetmeliğine uygun olarak yapacağımızı,

Kullanacağımız malzemelerin standartlarını (TSE, BS, DIN, ISO vb.) EGO"ya sunacağımızı,

EGO'nun uygun görmediği servis hattı tesisi, kanal, kazı ve dolgu isterini yeniden yapacağımızı,

Yaptığımız işlerin EGO'nun kontrolü ve denetimi altında test işlemleri tamamlanmadan sisteme gaz vermeyeceğimizi, (Gaz verme tarihi geçici kabul tarihidir.)

Sistemi ve ada içi servis hatlarını EGO'nun kontrolü ve denetimi altında işletmeye alacağımızı ve işletmeye alma prosedürünü Ego ya sunacağımızı, (Gaz verme prosedürü)

İş bitiminde ada içi ve bina servis hatlarını kapsayan iş bitim projelerini EGO*ya sunacağımızı.

Yaptığımız işlerin EGO tarafından kesin kabulü yapılıncaya kadar çıkacak tüm eksik işlerden sorumlu olacağımızı, (kesin kabul, geçici kabulden itibaren oniki aydır.)

Yaptığımız işler EGO'nun kontrolünde hizmete alınmasına rağmen, sorumluluğun firmamıza ait olduğunu ve her türlü zararlardan EGO'yu sorumlu tutmayacağımızı,

İşbu taahhütnamenin EGO*ya verilmesiyle EGO'nun doğalgaz verme mecburiyetinin olmadığını,

İş bitiminde işlere art tüm belgeleri (Kaynak röntgeni, test ve kontrol sertifikalarını) EGO ya vereceğimizi,

Taahhüt ettiğimiz dağıtım işlerinde EGO'nun veya EGO'nun yetkilendirdiği bir kuruluşun yaptığı kontrollerde belirlenen eksiklikleri 30 (Otuz) iş günü İçerisinde gidermediğimiz takdirde EGO'nun bu eksik işleri firmamız namı hesabına yaptırmasını, bu işle ilgili yapılan tüm masraflara ait fatura bedelini EGO ya ödemeyi kabul ve taahhüt ederiz.EGO ya verilen bu taahhütname 13 maddeden İbaret olup 2 (iki) suret olarak hazırlanmıştır.

İMZA

FİRMA YETKİLİSİ


İÇ TESİSAT YENİLEME VE ONARMALARINA AİT TAAHHÜTNAME

Yapacağımız kolon yenilemede EGO tarafından verilen teknik prosedüre uyacağımızı.

Kolon yenileme işinin başlama, bitim süreleri içinde 1 .maddeye uymadığımız takdirde yetkimizin İptal edileceğini ve tüm sorumluluğun firmamıza ait olacağını.

EGO tarafından bina gaz tesisatının servis vanasından ayrılıp tapalanmadan tarafımıza teslim edilmeyen bina kolonlarında yenileme işlemi yapmayacağımızı.

Kullandığımız gaz hattı ve bağlantı elemanlarının TSE, EN, ISO, DİN. BS standartlarına veya bu standartlara eş değer Özelliklere sahip olacağını.

Yaptığımız işlerin en az 2 (iki) yıl garantimiz altında olduğunu.

Yaptığımız işler EGO'nun kontrolünde hizmete alınmasına rağmen, sorumluluğun firmamıza ait olduğunu, her turlu zarardan EGO*yu sorumlu tutmayacağımızı ve meydana gelecek her türiu zararın firmamız tarafından karşılanacağını.

Taahhüt ettiğimiz yenileme İşlerinde EGO'nun yaptığı kontrollerde belirlenen eksiklikleri gidermediğlmiz takdirde EGO'nun bu eksik İşleri firmamız namı hesabına yaptırmasını, bu işten çıkacak fatura bedelini EGOVa ödeyeceğimizi,

İç tesisat yapım, yenileme işlerinde çelik boruların birleştirme işini kaynaktı veya fittingsli yapacağımızı.

Yaptığımız her kaynak İşinde mutlaka sertifikalı kaynakçı kullanacağımızı.

Bir ay içinde firmamızın yaptığı iç tesisat işlerinden en fazla 5 (beş) tanesinde test sonuçları olumsuz çıktığı takdirde yeterliliğimizin bir yıl süre İle iptal edileceğini,

Yaptığımız işlerin aboneye teslimine ilişkin "İŞ TESLİM TUTANAĞI 'nı EGO ya vereceğimizi.

Teknik prosedürü EGO'dan aldığımızı kabul ve taahhüt ederiz-EGO ya verilen bu taahhütname 12 maddeden İbaret olup, 2 (ikf) suret olarak hazırlanmıştır.

İMZA

FİRMA YETKİLİSİ


MERKEZİ VE FERDİ ISITMA SİSTEMLERİNE AİT ANA FİRMA     TAAHHÜTNAMESİ

Ankara Büyükşehir Belediyesi hudutları dahilinde doğalgazlı ısıtma sistemleri uygulamaları yapan ANA FİRMA olarak aşağıda belirtilen şartlara aynen uyacağımı;

Doğalgaz uygulaması yapılacak birimde (konut. bina. tesis vb.) öncelikle doğalgaz şebekesi ve gaz yükünün yeterli olduğunu belirten gaz yeterlilik belgesini EGO'dan alacağımızı, bu belgeyi almadan ilgili birimde çalışmaya başlamayacağımızı.

Yapacağımız işin tesisat projelerini işe başlamadan EGO ya onaylatacağımızı,

Tesisat, dönüşüm ve montaj işlerini EGO'nun belirlediği yazılı prosedürlere göre yapacağımızı,

Kullanacağımız brülör, kombi, kat kaloriferi, şofben ve sobalar ile bunların doğalgaz tesisatında; TSE veya Uluslararası Standartlara (EN, ISO. DİN. BS veya muadili Uluslararası Standartlara) uygun cihaz ve malzeme kullanacağımızı,

Doğalgazın güvenil ve emniyetli kullanımı İçin doğalgaz cihazları İle kazan ve brülörleri işletmeye alırken EGO'nun işletmeye alma prosedürüne uyacağımızı, onaysız olarak gaz vermemiz halinde yetkimizin İptal edileceğin! ve tüm sorumluluğun firmamıza ait olacağını.

Yaptığımız işlerin 1 (Bir) yıl süreyle garantimiz altında olduğunu, garanti süresi içinde bir kez olmak üzere, abone talebini beklemeden kış dönemine girilmeden önce ücretsiz bakım ve kontrol yapacağımızı, belgesini EGO*ya vereceğimizi,

Yaptığımız işlerde kullandığımız kazan, brülör. kombi, kat kaloriferi, şofben ve soba ile ilgili olarak Ankara Büyükşehir Belediyesi hudutları dahilinde TS hizmet belgesi almış en az iki yetkili servis bulunduracağımız) ve bunların adreslerini ve listesini EGO"ya vereceğimizi,

Yaptığımız İşlerin aboneye teslimine ilişkin "İŞ TESLİM TUTANAĞI 'nı EGO*ya vereceğimizi,

İşbu taahhütnamenin EGO ya verilmesiyle EGO'nun bu adrese doğalgaz verme mecburiyetinin olmadığını,

EGOya. taahhüt ettiğimiz dönüşüm işlerinde, EGO veya EGO'nun yetkilendirdiği bir kuruluşun yaptığı kontrollerde belirlenen eksikliklerin EGO tarafından firmamıza yazılı olarak bildirildiği tarihten itibaren 30 (otuz) iş günü içerisinde gidereceğimizi. söz konusu bu eksik işleri gidermediğimiz takdirde EGO tarafından verdiğimiz banka teminat mektubu kullanılarak işin tamamlanması, teminat mektubu miktarı yeterli olmadığı hallerde firmamız namı hesabına yaptırılmasını, bu işle ilgili yapılan tüm masraflara ait fatura bedelini EGO"ya ödeyeceğimizi kabul ve taahhüt ederiz.

EGO ya verilen bu taahhütname 10 maddeden ibaret olup 2 (iti) suret olarak hazırlanmıştır.

İMZA

FİRMA YETKİLİSİ


PROJE ÇİZİM BÜROLARINA AİT TAAHHÜTNAME

Yapacağımız proje çizimlerinde EGO tarafından verilen teknik prosedüre uyacağımızı.

EGO'dan doğalgaz çalışmaları için yeterlilik alan firmalara proje çizeceğimizi, (ithalatçı, imalatçı veya bayiler)

Yeterlilik alan firmanın kaşe ve imzası olmadan projeyi EGO ya sunmayacağımızı.

Projesini çizdiğimiz firmaların adları i!e çizimi yapılan adresleri EGO ya bildireceğimizi,

Abone ile tesisatçı firma arasında sözleşme-  ibraz edilmeden proje çizimi yapmayacağımızı,

Yukarıda belirtilen beş maddeye uymadığımız takdirde EGO yeterlilik numaramızın iptal edileceğini kabul ve taahhüt ederiz.

EGO ya verilen bu taahhütname 6 (altı) maddeden ibaret olup, 2 (iki) suret olarak hazırlanmıştır.

İMZA

FİRMA YETKİLİSİ